петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11834 прочитания

    ЕС опростява правилата за ДДС за малките предприятия

    Целта е да се намалят административната тежест и разходите
    12 ноември 2019, 11:13 a+ a- a

    Съветът на ЕС се договори за по-нататъшното опростяване на правилата за ДДС, приложими за малките предприятия. Целта на новите правила е да се намалят административната тежест и разходите за спазване за малките предприятия, което ще им помогне да се разрастват и да извършват презгранична търговия по-ефективно.

    "Стартирането на нов бизнес е задача, изпълнена с предизвикателства. Правилата следва да съществуват, за да се подпомагат предприемачите и стартиращите предприятия, а не да се създават допълнителни пречки за дейността им. Тази реформа въвежда така необходимото опростяване в действащата система на ДДС за малките предприятия и освобождаване от ДДС в целия ЕС, като по този начин се създават еднакви условия на конкуренция", подчерта Мика Линтила, министър на финансите на Финландия, която в момента председателства ЕС.

    Действащата система за ДДС, която предвижда освобождаване от ДДС на малките предприятия, е достъпна само за местни субекти. Договорената реформа ще даде възможност за прилагане на подобно освобождаване от ДДС за малки предприятия, установени в други държави членки. Един от решаващите фактори за това освобождаване ще бъде размерът на генерирания оборот.

    Актуализираните правила ще подобрят и структурата на освобождаването, като по този начин ще допринесат за намаляване на разходите за спазване на правилата за ДДС.

    Текстът предвижда, че малките предприятия ще могат да се ползват от опростени правила за спазване на правилата за ДДС, в случай че годишният им оборот остане под определения от съответната държава членка праг, който не може да бъде по-голям от 85 000 EUR. При определени условия малки предприятия от други държави членки, които не надвишават определения праг, също ще могат да се ползват от опростената схема, ако общият им годишен оборот в целия ЕС не надвишава 100 000 EUR.

    По-конкретно, договорените правила се състоят от два основни градивни елемента:

    - изменения на Директивата за ДДС, които целят преразглеждане и опростяване на правилата за освобождаване от ДДС за малките предприятия, така че те да могат да се ползват от освобождаване от ДДС в целия ЕС;

    - изменения на регламента относно административното сътрудничество в областта на ДДС с цел подобряване на административното сътрудничество между данъчните органи във връзка с прилагането на актуализираните правила за ДДС за малките предприятия.

    Тези правила следва да бъдат официално приети от Съвета без по-нататъшно обсъждане.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години