събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  869 прочитания

  ЕИБ спира финансирането на проекти за изкопаеми горива

  Това включва и традиционната употреба на природен газ
  15 ноември 2019, 11:19 a+ a- a

  Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) прекратява финансирането на проекти за изкопаеми горива до края на 2021 г. Финансовата институция обяви публично своята нова политика за финансиране на „чисти енергийни проекти“.

  Новата политика, която е приета с „огромно“ мнозинство, ще забрани финансирането на повечето проекти, свързани с изкопаеми горива, включително традиционната употреба на природен газ, пише „Ройтерс“. 

  Според новите правила на финансовата институция, вки нов енергиен проект ще трябва да докаже, че за 1 киловат час енергия, ще произвежда само 250 гр. въглероден двуокис. Точно това изискване изключва възможността за финансиране на традиционните електроцентрали, които използват газ.

  Новата политика на ЕИБ поставя големи рискове пред газовата индустрия, която има проекти за втечнен природен газ в размер на повече от $200 млрд., планирани по целия свят за следващите 5 години. Основната цел на тези проекти е да осигурят по-чиста алтернатива от горенето на въглища и нефт.

  Новите изисквания на банката за газовите проекти ще трябва да са основани на „нови технологии“, според финансовата институция. Подобни методи са прихващането и съхранението на въглерода, комбинация между производствата за отопление и енергия или микс между възобновяеми газове и изкопаемия газ.

  В основата си енергийният транзит представлява иновация. Това биха могли да са нови начини за съхранение на енергия или подобрение в електрическите превозни средства, обясняват от ЕИБ. От финансовата институция отчетоха, че в последните години са вложили:

  - €28 милиарда в проекти за възобновяема енергия (2013-2018). Очаква се те да развият капацитет за производство на 38 000 мегавата чиста енергия, която да захрани 45 милиона домакинства по света;

  - Между €2,5 и €5 милиарда годишно в проекти за енергийна ефективност, като 2017 е рекордна в това отношение с €5 милиарда;

  - Около €4 милиарда в европейски разпределителни мрежи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 24 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 1 ден
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 1 ден
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 1 ден
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem