събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2142 прочитания

    15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит

    Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
    15 ноември 2019, 14:21 a+ a- a

    15 държави, включително Австралия, САЩ, Индия, Нова Зеландия и Бразилия, изразиха своите притеснения за износа си в ЕС заради Брекзит по време на срещата на Световната търговска организация (СТО) в Женева, съобщи „Би Би Си“.

    От Австралия се оплакаха, че отлаганията на Брекзит вече са навредили на техния износ на телешко и агнешко, а Бразилия заяви, че плановете за Северна Ирландия може да нарушат правилата на СТО.

    Основният проблем за 15-те държави е система, която им позволява улеснен достъп до големия пазар на ЕС. Системата се нарича „тарифни квоти“ и на практика им предоставя намалени мита за ограничени количества стоки, които могат да внесат (основно фермерска продукция) в ЕС. 

    В същото време членовете на СТО обикновено налагат мита на продукти, които внасят от чужбина. За някои продукти обаче са поели ангажимент да допускат определени количества за внос с намалени мита, като понякога отстъпката стига до мито в размер на 0%. Така например за австралийските фермери е по-евтино да продават телешко на ЕС.

    Брекзит обаче усложнява ситуацията, тъй като тези намалени мита и обвързаните с тях количества важат за целия ЕС, включително Великобритания. Отделянето на Обединеното кралство означава, че ЕС и Лондон трябва да решат как да разделят тези количества по между си. 

    Някои държави извън ЕС твърдят, че това може да доведе до намален достъп до европейския пазар в сравнение с този, който имат в момента. Австралия твърди, че ЕС и Великобритания са предложили различни начини за разпределение на квотите, който ще намали достъпа на австралийските износители, в сравнение с текущото положение. САЩ твърдят, че това може да означава край на достъпа им до намалени мита за внос на сирене за пица за Великобритания и гроздов сок за ЕС. 

    Друг проблем е фактът, че може да се окаже, че ЕС и Великобритания ще използват част от квотите на другата страна или дори цялата квота. Това би ударило тежко износа на САЩ на свинско и вино. 

    Някои държави настояват за компенсации от ЕС и Великобритания. Според правилата на СТО, това обикновено означава намаляване на митата за други стоки.

    Представителите на Бразилия настояха СТО да запази своя принцип за недискриминация във връзка с казуса със Северна Ирландия, тъй като според тях предложените уговорки към момента не гарантират спазването на този принцип.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство