вторник, 14 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  857 прочитания

  Европейските институции се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020

  Той възлиза на €322 милиарда и трябва да бъде гласуван от ЕП в рамките на 14 дни
  19 ноември 2019, 08:50 a+ a- a

  Трите институции на ЕС (Европейската комисия, Съветът на Европа и Европейският парламент) постигнаха споразумение за бюджета на ЕС за 2020 г. Това дава възможност на Съюза да насочи ресурсите си към важните за гражданите приоритети: изменението на климата, работните места, младите хора, сигурността и солидарността в ЕС. Бюджетът за следващата година ще подготви и прехода към следващия бюджетен цикъл, тъй като ще бъде седмият и последен в рамките на текущия дългосрочен бюджетен цикъл на ЕС за периода 2014-2020 г.

  Процедура
  Всяка година, обикновено в края на пролетта, ЕК внася проект на бюджет на ЕС за следващата година. Тази година тя представи първоначалното си предложение на 5 юни 2019 г.
  Въз основа на това предложение ЕП и Съветът излизат със самостоятелна позиция. Тази година Съветът прие официално позицията си на 3 септември 2019 г., а ЕП гласува своята позиция на пленарно заседание на 23 октомври 2019 г.
  Различията между позициите на ЕП и на Съвета се преодоляват в рамките на преговорен процес, наречен „помирителната процедура“. Тази година 21-дневната помирителна процедура се проведе от 29 октомври до 18 ноември 2019 г.
  Преговорите се провеждат от специално свикан помирителен комитет, в който ЕП и Съветът изпращат по 28 представители. От страна на ЕП преговорите бяха водени от председателя на комисията по бюджети Йоан ван Овертвелд и докладчиците за бюджета за 2020 г. Моника Холмайер и Ейдер Гардиасабал Рубиал. От страна на Съвета главен преговарящ беше Кимо Тийликайнен, който е държавен секретар в Министерството на финансите на Финландия — страната, която понастоящем е ротационен председател на Съвета. ЕК изпълнява важната роля на безпристрастен посредник и беше представлявана от комисаря, отговарящ за бюджета, Гюнтер Йотингер, който беше подпомаган от експерти от генерална дирекция „Бюджет“.

  За да се утвърди постигнатият компромис, Европейският парламент и Съветът трябва да одобрят официално текста в срок от 14 дни.

  Европейският комисар за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви: „Бюджетът на ЕС за 2020 г. е съсредоточен върху приемствеността — той е последният в рамките на текущия дългосрочен бюджет и последният, предложен и договорен от Комисията „Юнкер“. Ресурсите ще бъдат насочени към областите, в които има потребност. Бюджетът ще спомогне за създаването на работни места, за борбата с изменението на климата и за привличането на инвестиции в цяла Европа. Ще се инвестира в младите хора и в превръщането на Европа в по-сигурно място. Всички тези приоритети са отразени и в предложението на Комисията за дългосрочния бюджет след 2020 г. Понастоящем е необходимо да се съсредоточим върху своевременното приемане на следващия дългосрочен бюджет, за да предоставим сигурност и стабилност на бенефициерите ни и да продължим да осигуряваме добавена стойност от действията на ЕС за всички.“

  Бюджетът на ЕС за 2020 г. възлиза на €168,69 милиарда бюджетни кредити за поети задължения (средствата, за които могат да бъдат сключени договори през дадена година) и €153,57 милиарда бюджетни кредити за плащания (средствата, които ще бъдат изплатени). Някои от неговите основни характеристики са:

  - 21% от общия бюджет ще бъдат изразходвани за мерки за борба с изменението на климата. Например програмата LIFE за околната среда и изменението на климата ще получи €589,6 млн. (+5,6% в сравнение с 2019 г.). „Хоризонт 2020“, която традиционно допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи €13,46 млрд. (+8,8% в сравнение с 2019 г.). Енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, което инвестира в широкомащабното внедряване на възобновяеми източници, в модернизирането на съществуваща инфраструктура за енергиен пренос и в изграждането на нова инфраструктура, ще получи €1,28 млрд. (+35% в сравнение с 2019 г.). Транспортното направление на Механизма за свързване на Европа ще бъде подпомогнато с €2,58 млрд.

  - Почти половината от средствата — €83,93 млрд. бюджетни кредити за поети задължения (+4,1% в сравнение с 2019 г.) — ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни. От тях 58,65 милиарда евро (+2,5% в сравнение с 2019 г.) ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики в държавите членки и между тях, за увеличаване на растежа, за създаване на работни места и за стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондове).

  - Европейската сателитна навигационна система „Галилео“ ще бъде подпомогната с €1,2 млрд. (+74,7% в сравнение с 2019 г.), за да увеличи своя дял на световния пазар и да достигне 1,2 милиарда ползватели до края на 2020 г.

  - Посредством €255 млн. на европейските дружества ще бъдат предоставени стимули за съвместно разработване на изделия и технологии в сферата на отбраната по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната.

  - Младите хора ще могат да използват средства от ЕС посредством няколко програми: €2,89 млрд. ще бъдат насочени към образованието чрез програмата „Еразъм+“ (+3,6% в сравнение с 2019 г.). Със сумата от €166,1 млн. (+15,9% в сравнение с 2019 г.) ще бъдат създадени възможности за доброволческа дейност или работа по проекти в собствената страна или в чужбина по линия на Европейския корпус за солидарност.

  - Европейските земеделски стопани ще получат €58,12 млрд.

  - Ще продължи да се предоставя подпомагане за сигурността и управлението на миграцията. Например €2,36 млн. ще бъдат заделени за фонд „Убежище, миграция и интеграция“, фонд „Вътрешна сигурност“ и агенциите, които работят в тези сфери (Европол, Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Агенцията на ЕС за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA).

  Споразумението се основава на презумпцията, че след като Обединеното кралство напусне ЕС, най-късно на 31 януари 2020 г., то ще продължи да дава финансов принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., както ако беше държава членка.

  Тазгодишните преговори за бюджета за 2020 г. се състояха успоредно с преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС — този за периода 2021-2027 г. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 7 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 7 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 9 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 9 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона