четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2078 прочитания

    Производството на малини у нас с 30% ръст

    Изнасяме малини за основно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Великобритания
    21 ноември 2019, 15:02 a+ a- a

    “Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година. В България за 2019  реколтираните площи с малини са 22 хил. дка, а прибраната продукция е над 10 хил. тона.” Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на 5-тото издание на ежегодния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България.

    Зам.-министър Кръстева беше категорична, че пресните, първично преработени и замразени малини са от основните продукти от сектор “Плодовете и зеленчуци”, които имат положително експортно салдо. По думите й, малини изнасяме за основно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Великобритания.

    По данни на МЗХГ през последните години при малините се наблюдава нарастване на плододаващите площи, които през 2018 достигат близо 25 000 дка. При ягодите се наблюдава запазване на плододаващите площи, около 10 000 дка. Към 2019 реколтираните площи с ягоди са 9 919 дка, а прибраната продукция - 8 372 тона.

    През тази година, в подкрепа на сектора, МЗХГ стартира Схема за държавна помощ, чиято цел е да се подкрепят земеделските стопани за инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Инвестициите имат за цел подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанството, по-специално чрез намаляване на производствените разходи и подобряване на производството. Нотифицираният максимален бюджет за срока на прилагане 2019-2020 е в размер на 7,2 млн. лв. Бюджетът за 2019 е половината от определения, т.е. 3, 6 млн. лв.

    “Наблюдава се голям интерес по схемата. Към момента подадените проектни предложения са 72 бр., с обща стойност на инвестиционните разходи в размер над 11 млн. лева. Заради големия интерес в сектора към този тип инвестиции ще направим преглед на схемата, като работим в посока пренотифициране за още една година, така че да бъде допустима и през 2021. В зависимост от подадените проектни предложения и желаните инвестиции може да бъдат променени и някои от условията по схемата”, заяви Вергиния Кръстева.

    Тя обясни, че до момента по схемата са сключени 47 бр. договори за държавна помощ в размер на 3,2 млн. лева. Срокът за изпълнение на инвестицията за всеки проект е до 9 месеца след датата на сключване на договора, като се очаква до края на 2019 да бъдат подадени заявления за изплащане на държавната помощ от около 10 бенефициера.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа