събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  788 прочитания

  Производството на малини у нас с 30% ръст

  Изнасяме малини за основно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Великобритания
  21 ноември 2019, 15:02 a+ a- a

  “Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година. В България за 2019  реколтираните площи с малини са 22 хил. дка, а прибраната продукция е над 10 хил. тона.” Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на 5-тото издание на ежегодния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България.

  Зам.-министър Кръстева беше категорична, че пресните, първично преработени и замразени малини са от основните продукти от сектор “Плодовете и зеленчуци”, които имат положително експортно салдо. По думите й, малини изнасяме за основно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Великобритания.

  По данни на МЗХГ през последните години при малините се наблюдава нарастване на плододаващите площи, които през 2018 достигат близо 25 000 дка. При ягодите се наблюдава запазване на плододаващите площи, около 10 000 дка. Към 2019 реколтираните площи с ягоди са 9 919 дка, а прибраната продукция - 8 372 тона.

  През тази година, в подкрепа на сектора, МЗХГ стартира Схема за държавна помощ, чиято цел е да се подкрепят земеделските стопани за инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Инвестициите имат за цел подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанството, по-специално чрез намаляване на производствените разходи и подобряване на производството. Нотифицираният максимален бюджет за срока на прилагане 2019-2020 е в размер на 7,2 млн. лв. Бюджетът за 2019 е половината от определения, т.е. 3, 6 млн. лв.

  “Наблюдава се голям интерес по схемата. Към момента подадените проектни предложения са 72 бр., с обща стойност на инвестиционните разходи в размер над 11 млн. лева. Заради големия интерес в сектора към този тип инвестиции ще направим преглед на схемата, като работим в посока пренотифициране за още една година, така че да бъде допустима и през 2021. В зависимост от подадените проектни предложения и желаните инвестиции може да бъдат променени и някои от условията по схемата”, заяви Вергиния Кръстева.

  Тя обясни, че до момента по схемата са сключени 47 бр. договори за държавна помощ в размер на 3,2 млн. лева. Срокът за изпълнение на инвестицията за всеки проект е до 9 месеца след датата на сключване на договора, като се очаква до края на 2019 да бъдат подадени заявления за изплащане на държавната помощ от около 10 бенефициера.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 24 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 1 ден
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 1 ден
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 1 ден
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem