четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3713 прочитания

    Какви са прогнозите за офис пазара?

    Вижте какви са очакванията на мениджъри от консултантски и инвестиционни компании
    02 януари 2020, 10:45 a+ a- a

    Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора продължават да са най-активни на офис пазара, като търсенето е фокусирано основно към офиси клас А. Ще се задържи ли тази активност и през следващата година, какви нови офис сгради ще отворят врати и какви са прогнозите за цените?  Отговор потърсихме от мениджъри на консултантски и инвестиционни компании. Вижте какви прогнози за развитието на пазара на офиси в България направиха те пред Economy.bg.

    Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“, CW Forton

    През 2020 се очаква да приключи строителството на нови сгради от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и др. 

    Предлагането на офис площи продължава да нараства със стабилни темпове, като очакванията са през тази и следващата година да бъдат завършвани приблизително по 160 000 кв. м нови офис площи. През 2020 г. се очаква да приключи строителството на нови сгради от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и др. 

    Търсенето на площи под наем остава стабилно, като прогнозите са през тази и следващата година обемът на отдадените офиси в София да се движи около 150-160 000 кв. м годишно, т.е. около средните нива за последните пет години. 

    Очакванията ни са ръстът на предлагането да доведе до по-отчетлива сегментация на наемните цени и до ръст на свободните площи в по-ниския клас сгради. Собствениците на имоти със забележки към локацията или качеството на площите ще трябва да са ценово по-гъвкави, за да привлекат или задържат наематели.

    Георги Попчев, пропърти мениджър, Lion’s Head Investments

    През 2020 очакваме гъвкавостта да бъде все по-важна при привличането на нови наематели за дългосрочен период

    Динамичният технологичен и финансов сектор, консолидацията на бизнеси и навлизането на нови пазари налагат по-бързата адаптивност на фирмите и местата, които обитават. Това налага наемодателите да следват техния ритъм, за да могат да отговорят на промяната в търсенето. През 2020 очакваме гъвкавостта да бъде все по-важна при привличането на нови наематели за дългосрочен период. 

    Наличието на повече от една сграда в портфолиото на Lion’s Head Investments ни позволява да търсим различни решения спрямо потребностите на наемателите. При нужда от разширяване и в случай че не разполагаме със свободни площи в същата сграда, можем да предложим такива в друга, част от портфолиото ни, както и комбинирани решения.  По този начин реагираме бързо на настъпилата промяна, като предоставяме възможност за избор на наемателя. 

    За да се справят с предизвикателствата на пазара на труда, и едновременно с това да поддържат висока ефективност на служителите си, работодателите обръщат все по-голямо внимание на своя офис и условията в него. Факт е, че компаниите се стремят да стимулират работещите да прекарват повече време там, като обособяват различни зони за работа в неформална обстановка, зони за почивка и за прекарване на свободното време. С поставянето на човека в центъра на дългосрочния план за развитие на наемателите  виждаме как се променя посоката на търсенето на офис площи. Отвъд основните изисквания за ключова локация и добър транспорт, вече е налице и поглед към детайлите – животът в сградата, вида и функционалността на общите части, допълнителните услуги и условията за здравословен начин на живот. 

    Верка Петрова, партньор, директор „Бизнес развитие“, Colliers International Bulgariа

    Двигателите на пазара ще останат ИТ и аутсорсинг компаниите

    Очакваме пазарът на офиси да продължи да се развива в същата посока. Ще наблюдаваме активно търсене на качествени модерни площи в установените бизнес локации. Независимо от засиленото строителство на нови проекти, ще продължи да има потенциал за разрастване. Ще се формират и нови офис локации. Усвояването на площи на етап „в строеж“ ще бъде друга тенденция, продължаваща от предходните няколко години.

    Двигателите на пазара ще останат ИТ и аутсорсинг компаниите. Компании, нови за пазара в България, ще разглеждат възможностите за стартиране на операции в столицата, както и в други големи градове в страната. Има сравнително голям интерес към черноморските Варна и Бургас. Не се очаква драстична промяна в офертните наемни нива.

    Цветан Кемеров, консултант по отдаване на офис площи, Bulgarian Properties

    Не очакваме промени в цените

    Очакваме ценовите нива за 2020 г. да се запазят като тези от 2019 г.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк