вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5213 прочитания

    Ниските данъци и заплати вече не са достатъчни и България трудно привлича нови инвеститори

    Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България, пред Economy.bg
    16 януари 2020, 13:34 a+ a- a

    Близо 88% от австрийските фирми у нас биха инвестирали отново, но очакват повече мерки срещу корупцията и престъпността. Това стана ясно от проучване, проведено сред австрийския бизнес в България, представено от Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България. Най-голямо предизвикателство пред тях продължава да е намирането на квалифицирани служители. Необходимост от подобрение според тях има и в инфраструктурата и производителността.
    С ниво на инвестициите от над 4 млрд. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са Mtel, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit.

    Как австрийските компании оценяват бизнес средата у нас, да очакваме ли нови австрийски инвестиции и как Австрия подкрепя дуалното обучение в България – вижте какво сподели Улрике Щрака пред Economy.bg

    Какво привлича и какво пречи на австрийския бизнес у нас?

    Г-жо Щрака, казахте по време на представянето на проучването, че 88% от австрийските фирми в България биха инвестирали отново у нас. На какво се дължи това доверие? Как австрийският бизнес оценява потенциала и предизвикателствата в България?
    Нашите фирми в България по принцип са доволни, че са инвестирали тук, иначе не биха отговорили така. Има предизвикателства, има проблеми, но те виждат, че са избрали горе-долу добро място. Ние искаме да им помогнем в намирането на решения за техните предизвикателства – напр. липсата на квалифицирани кадри. Предимствата на България са ниските данъци и относително ниската цена на работната ръка. Страната е член на ЕС. Това са плюсове. Това обаче вече не е достатъчно и е трудно България да привлече други инвеститори. Австрийските инвеститори, които вече са тук, разширяват бизнеса си, но в момента няма други големи инвестиции от Австрия. Имаме няколко запитвания, но предприемачите сравняват между различните страни. Това е като състезание между инвестиционните дестинации.

    С кои страни основно се състезаваме?
    Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Сърбия.

    Правите това проучване сред страни от Централна и Източна Европа. Кои са плюсовете и минусите на България в сравнение с държавите от този регион? Защо един австрийски инвеститор би предпочел пред България друга страна в подобно състезание?
    Мисля, че темите в източноевропейските страни са почти същите – правната сигурност е важна, инфраструктурата също е предизвикателство, напр. в Румъния. Най-важните теми за България са борба с корупцията и престъпността, правната сигурност и предвидимост на икономическа политика.

    Ще има ли нови австрийски инвестиции тази година и от кои сектори?

    Казахте, че австрийските компании, които вече са у нас, разширяват бизнеса си, но не със същия темп както преди.
    Няма толкова нови инвеститори от Австрия в момента. Заемаме втора позиция като най-голям чуждестранен инвеститор в България с 4 млрд. евро инвестиции общо според данните на БНБ. Има ръст в портфейлни инвестиции, а не толкова в дълготрайни активи. Би помогнало, ако държавата работи в посока на по-малко бюрокрация и улесняване на различни процедури. Знаем, че липсва напр. работна ръка. Има я т.нар. „синя карта“, но е много трудно да се получи разрешение за работа на хора от страни извън ЕС.

    Можем ли да очакваме тази година нови австрийски инвестиции?
    Казахте, че има запитвания. От кои сектори? От ИТ сектора, металообработката, аутомотив индустрията.

    Големи компании ли са това?
    Част от тях са големи компании.

    Кои отрасли у нас по принцип са интересни за австрийския бизнес?
    ИТ, металообработка, аутомотив. Всички сектори, където има професионалисти в България.

    Има ли признаци за предстояща криза? Подготвя ли се австрийският бизнес за криза?
    Тази година фирмите са по-малко оптимистични, но не смятам, че се страхуват от криза. Виждаме, че фирмите, които не очакват промяна в следващите месеци, са се увеличили. Те гледат какви са били резултатите им през изминалата година и каква е оценката им за цялостната икономическа ситуация в България.

    Може ли липсата на работна ръка да се преодолее с по-високо заплащане? Или това би отблъснало чуждите инвеститори от България?
    Миналата година питахме фирмите дали ще увеличат заплатите и с колко. Те го правят, но трябва да расте и продуктивността на работната ръка. Това е една тема, която е важна за австрийските инвеститори.

    Има ли български фирми, активни на австрийския пазар? В кои сектори оперират те?
    Има няколко, но бихме желали да видим повече. Те също са в ИТ сферата. Има една PR компания, на която помагахме в последните месеци. Има и шарени примери като Walltopia с техните стени за катерене.

    За какви професии се подготвят учениците в дуалното обучение, което Австрия подкрепя?

    За какви професии се подготвят учениците в дуалното обучение, което подкрепяте? Дуалното обучение е интересна система, която помага в Австрия, Германия и Швейцария, така че младежката безработица да намалее. Помага и на фирмите да подготвят бъдещите си кадри. Започнахме един пилотен проект преди 5 години. В момента в него участват 12 австрийски фирми и около 20 професионални гимназии. Учениците се обучават в 9 професии, като електротехник, търговец, логистик, специалисти в областта на хранителните продукти и дрогерията, машиностроенето.

    Каква обратна връзка получавате от фирмите, които участват в проекта? Доволни ли са?
    Доволни са. Важно е и да има и добри обучители на учениците във фирмата. Има няколко ученици, които завършиха училище, и вече са ангажирани като служители в тези компании. Но от тези около 800 ученици засега само няколко са в заводите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Siemens и Nvidia разширяват сътрудничеството си в сферата на генеративния AI
    Нов продукт съчетава Siemens Xcelerator с Nvidia Omniverse Cloud API
    преди 3 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 5 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 6 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 23 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 24 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив