понеделник, 21 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1594 прочитания

  Проучване: Близо 195 хил. българи работят в „мозъчни бизнеси“

  София се утвърждава като водещ европейски център на работни позиции, изискващи интелектуален труд и експертни умения
  21 януари 2020, 09:03 a+ a- a

   

  София е на 27-о място сред 278 европейски региона по концентрация на работни позиции, изискващи интелектуална дейност. Това сочи новият индекс География на интелектуалните дейности в Европа: 2020, на Европейския център за реформа в политиките и предприемачество (Geography of Europe’s Brain Business Jobs: 2020, European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship). Проучването изследва къде в Европа „индустриите на знанието“ се развиват най-динамично и подчертава тяхното значение за бъдещия растеж на доходите и производителността в Европа.

  София регион е отбелязан като нов интелектуален бизнес център на Европа с третия най-бърз темп на растеж на базирани на знание работни позиции (Brain Business Jobs), а веднага след нас са Прага и Букурещ. Столицата продължава да надгражда силното си представяне от предходните издания на индекса и тази година достига 10,1% заети в Brain Business Jobs, което е повече от два пъти над средното за страната и по-високо от средните за Европа 6,3%.

  В доклада се посочва: „Очевидно е, че столиците в Централна и Източна Европа като Братислава, София, Прага и Букурещ, са новите центрове на работни позиции, базирани на знание. Много е вероятно тези региони да бъдат все по-обвързани със силните северни и западноевропейски центрове за "мозъчен бизнес" като Лондон, Оксфордския регион, Париж и Стокхолм.“

  Индексът за 2020 включва индивидуални доклади за 30 държави. В анализът за България се казва: В България броят на служителите в компании, чиято дейност изисква експертни знания и интелектуален труд, е нараснал от 155 200 през 2012 до 194 600 през 2019. От 39 400 нови Brain Business работни места 73% са създадени в ИКТ, 12% в творческите професии, 8% в технологичния сектор и 7% в специализираните услуги.

  В сравнение с останалата част от Европа, България показва силни позиции в свързаните с дизайн и други творчески дейности професии, както и в IT-услугите, телекомуникациите, програмирането и фармацевтичния сектор. Концентрацията на работните места в тези сектори в България е по-висока от средната за Европа. Слаби места се откриват в мениджмънта, както и в инженерството, научноизследователската и развойна дейност и издателския бизнес.

  България има по-силна концентрация на интелектуални работни места от Румъния, Полша, Хърватия, Италия, Гърция и Испания. Страната показва силен капацитет да продължи догонването на водещите европейски държави, при условие че се въвеждат реформи, включително антикорупционна политика и инвестиции във висшето образование, за да се подсили бизнес климата.

  Докладът е публикуван за трета поредна година и картографира 31 държави и 278 региона в Европа въз основа на броя работни места, изискващи интелектуална дейност на 1000 души в трудоспособна възраст.

  Изследването идентифицира присъствието на така наречените „мозъчни бизнеси“ (brain businesses) – компаниите, в които са нужни интелектуален труд и експертни знания.

  На ниво държава Швейцария, Швеция и Дания са начело в Европа за 2020.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  18 септември 2020, 15:40
  18 септември 2020, 14:42
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  18 септември 2020, 14:17
  18 септември 2020, 14:10
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  18 септември 2020, 09:41
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“