четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2123 прочитания

    Проучване: Близо 195 хил. българи работят в „мозъчни бизнеси“

    София се утвърждава като водещ европейски център на работни позиции, изискващи интелектуален труд и експертни умения
    21 януари 2020, 09:03 a+ a- a

     

    София е на 27-о място сред 278 европейски региона по концентрация на работни позиции, изискващи интелектуална дейност. Това сочи новият индекс География на интелектуалните дейности в Европа: 2020, на Европейския център за реформа в политиките и предприемачество (Geography of Europe’s Brain Business Jobs: 2020, European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship). Проучването изследва къде в Европа „индустриите на знанието“ се развиват най-динамично и подчертава тяхното значение за бъдещия растеж на доходите и производителността в Европа.

    София регион е отбелязан като нов интелектуален бизнес център на Европа с третия най-бърз темп на растеж на базирани на знание работни позиции (Brain Business Jobs), а веднага след нас са Прага и Букурещ. Столицата продължава да надгражда силното си представяне от предходните издания на индекса и тази година достига 10,1% заети в Brain Business Jobs, което е повече от два пъти над средното за страната и по-високо от средните за Европа 6,3%.

    В доклада се посочва: „Очевидно е, че столиците в Централна и Източна Европа като Братислава, София, Прага и Букурещ, са новите центрове на работни позиции, базирани на знание. Много е вероятно тези региони да бъдат все по-обвързани със силните северни и западноевропейски центрове за "мозъчен бизнес" като Лондон, Оксфордския регион, Париж и Стокхолм.“

    Индексът за 2020 включва индивидуални доклади за 30 държави. В анализът за България се казва: В България броят на служителите в компании, чиято дейност изисква експертни знания и интелектуален труд, е нараснал от 155 200 през 2012 до 194 600 през 2019. От 39 400 нови Brain Business работни места 73% са създадени в ИКТ, 12% в творческите професии, 8% в технологичния сектор и 7% в специализираните услуги.

    В сравнение с останалата част от Европа, България показва силни позиции в свързаните с дизайн и други творчески дейности професии, както и в IT-услугите, телекомуникациите, програмирането и фармацевтичния сектор. Концентрацията на работните места в тези сектори в България е по-висока от средната за Европа. Слаби места се откриват в мениджмънта, както и в инженерството, научноизследователската и развойна дейност и издателския бизнес.

    България има по-силна концентрация на интелектуални работни места от Румъния, Полша, Хърватия, Италия, Гърция и Испания. Страната показва силен капацитет да продължи догонването на водещите европейски държави, при условие че се въвеждат реформи, включително антикорупционна политика и инвестиции във висшето образование, за да се подсили бизнес климата.

    Докладът е публикуван за трета поредна година и картографира 31 държави и 278 региона в Европа въз основа на броя работни места, изискващи интелектуална дейност на 1000 души в трудоспособна възраст.

    Изследването идентифицира присъствието на така наречените „мозъчни бизнеси“ (brain businesses) – компаниите, в които са нужни интелектуален труд и експертни знания.

    На ниво държава Швейцария, Швеция и Дания са начело в Европа за 2020.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава