понеделник, 06 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  568 прочитания

  Правителството мобилизира 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса и заетостта

  На работници в неплатен отпуск ще се отпускат безлихвени заеми
  24 март 2020, 19:31 a+ a- a

  Правителството мобилизира 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса и запазване на заетостта в условията на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това заяви премиерът Борисов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

  Министър-председателят сравни движението на работниците и работещите предприятия с артерия, по която тече стопанския и икономически живот на страната, „затова толкова ревниво пазим да не затворят предприятията“.

  Правителството отпуска допълнителни 0,5 млрд. лв. за увеличените разходи за заплащания на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и МВР.

  За подпомагане на бизнеса и запазване на заетостта се мобилизират 4,5 млрд. лв. Ще бъде капитализирана допълнително Българската банка за развитие (ББР). 0,5 млрд. лв ще бъдат използвани за гарантиране на кредити за бизнеса, като кредитите, които ще могат да бъдат изтеглени ще са в размер на 2,5 млрд. лв., обясни премиерът.

  200 млн. лв. ще бъдат отпуснати за безлихвени потребителски кредити за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. Тези кредити ще бъдат отпускани от търговските банки, както и кредитите за бизнеса, поясни министърът на финансите Владислав Горанов.

  1 млрд. лв. ще обезпечат програмата, по която държавата ще плаща 60% от заплатата на работниците, ако работодателят изплаща останалите 40% и запази работните места след края на кризата. Министър-председателят прогнозира, че по тази програма разходите най-вероятно ще надминат предвидените в момента 1 млрд. лв. Досега всички са плащали 10% данък, не 50 или 60% както в германия или други държави, подчерта премиерът.

  Отлага се плащането на данъци до 30 юни, а това са 600 млн. лв. по-малко в хазната, уточни още Борисов.

  Утре (25 март) на МС ще гласува близо 50 млн. лв. за най-нуждаещите се пенсионери както всеки Великден и Коледа, заяви още той.

  „Всеки един бизнес ние трябва да го гледаме като писано яйце, да оживее и оцелее, за да порасне и създаде“, каза министър-председателя.

  По отношение на туристическия бизнес премиерът обясни, че зимният сезон е бил добър и по принцип приключва около 20 март. Според него хотели и ресторанти са изкарали добър зимен сезон и призова всички да си спомнят цените на кувертите по Коледа и Нова година. Според него проблемът ще е с летния туристически сезон „тук имаме седмици време да мислим заедно с всички“, каза още той.

  Всички браншове правят заявки за помощ. Проверете спестяванията на фирми в банките – те са огромни. Ще видите 4 млрд. колко бързо ще изтекат, каза още премиерът.

  Ние не сме нито френската, нито немската, нито американската икономика, нямаме техните възможности. Нямаме и достъп до ресурси, каквито имат американскя Федерален резерв или Европейската централна банка (защото не сме в Еврозоната). „Ако трябва и дълг ще направим, засега не виждам защо да товарим следващото поколение с дългове, за месец и половина ще устискаме“, обясни Бойко Борисов.

  Очакваме търговските банки да проявят достатъчна гъвкавост към своите клиенти, каза министър Горанов. Някои сектори ще получат предимство по време на кризата, някои ще трябва да почакат, но на всички ще бъде обърнато внимание. „Дайте да не истерясваме за 3 дни, все пак говорим за първата седмица от криза, която ще продължи дай Боже 7-8 седмици“, обясни финансовият министър.

  Бойко Борисов апелира към частния бизнес да запази работниците. „От нас 60% от вас 40%“, и държава и бизнес ще обеднеят, но работниците са тези, които след края на кризата ще дадат възхода и на бизнес, и на държава.

  В отговор на журналистически въпрос премиерът заяви, че Икономически съвет към Министерски съвет няма да има. Кабинетът и сега работи с икономисти, а има и Национален съвет за тристранно сътрудничество, каза още Борисов.

  „Всеки, който в момента работи, е герой, защото благодарение на него икономиката съществува“, заяви министър-председателят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  преди 14 часа
  COVID-19 взе още две жертви у нас днес
  531 са потвърдените случаи на коронавирус в страната
  преди 14 часа
  преди 17 часа
  Индия забрани износа на хидроксихлорохин
  Президентът на САЩ заяви по-рано, че лекарството срещу малария може да се окаже от решаващо значение в борбата срещу COVID-19
  преди 18 часа
  Фон дер Лайен: Нужен ни е план "Маршал" за Европа
  Солидарността е заразна, всички сме част от решението, коментира председателят на Европейската комисия
  преди 20 часа
  Токио с най-голям скок на заразени от COVID-19 за един ден
  Новите случаи на коронавирус в японската столица са над 130