четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1360 прочитания

    Борисов: България е пример в света за адекватни и бързи мерки срещу COVID-19

    Ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца и след това можем да мислим за икономическо възстановяване, каза премиерът на извънреден брифинг в МС
    28 март 2020, 18:25 a+ a- a

    Към този момент България се дава за пример в света за адекватни, бързи и точни мерки. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в МС.

    Борисов посочи, че днес заедно с вицеприемиера Дончев и част от министрите са водили близо едночасов разговор с шефа на МВФ Кристалина Георгиева. „Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света, дали някъде са по-добри от нашите, можем ли да вземем нещо от света. И се разбра, че България е давана за пример“, каза той.  

    Той отбеляза, зе първият въпрос е колко време ще продължи кризата. „Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца. Ако кризата продължи 6 или 9 месеца, тогава вече нямаме отговор на въпроса. Именно затова търсим как да разпределим парите във времето. Затова разговарях днес с ръководителите и на двата синдиката“, каза премиерът.

    Той каза, че 81 страни са заявили помощ от МВФ, което е прецедент в историята. На много места вече се говори жизненоважни индустрии да бъдат одържавявани за определен период от време. Тръмп вече нареди на General Motors да произвеждат респиратори, даде пример той.

    Борисов отбеляза, че в нашата икономика проблемът е в предприятията, които са свързани с големите производители в Европа, особено с автомобилния сектор. Вече много от тях не работят. „Така че освен да се погрижим за здравето, най-важното е след това да запазим работниците, за да могат веднага след спирането на кризата предприятията да заработят. Затова се съгласихме да разширим обхвата на постановлението“, посочи Борисов.

    Виждаме вече как голяма част от фирмите също се реорганизират икономически, каза премиерът. Хубавото на бизнеса е, че е много гъвкав и много бързо се ориентира. И колкото по-малък е, толкова по-лесно става това. Именно затова сега е изключително важно парите да се слагат на правилните места, отбеляза отново той и призова журналистите да проверят колко са спестяванията на фирмите и на гражданите в банките. 

    „Да, можем да вземем заем и пари и сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща. И ще ги връщат децата ни, следващите поколения. Защото световната икономика няма да тръгне стремглаво нагоре след това. Ако вземем Китай за пример, в началото се възстанови на около 60%, сега вече около 80% от икономиката, но имайте предвид, че в момента в целия свят се доставят стоки от първа необходимост от Китай. Така че тяхната индустрия много бързо заработи, заради това, което светът беше оставил да се произвежда само там“, каза Борисов.  

    Трябва ли всеки, който за каквото се сети да каже „държавата да ми плати“, попита Борисов. По думите му основна цел освен за лекарите и полицаите на първа линия, е да останат пари и за пенсионерите в следващите месеци. „Защото, когато си здрав и млад, все нещо ще направиш. Ще отидеш на село, ще оживееш. Докато възрастният човек няма избор. Затова резервът за пенсионерите ние няма да го пипаме“, категоричен беше премиерът.

    „Оставам с впечатлението, че от тази криза някои хора искат да вземат от държавата, сиреч от самите себе си, за да станат по-богати или изобщо да не обеднеят“, каза още премиерът.

    Борисов отбеляза, че сега трябва да се мисли в перспектива. „След 2-3 месеца, когато дай боже излезем от кризата, всички ще дойдат и ще поискат пари за възстановяване. И ако ние сега ги похарчим неразумно и тръгнем да вкарваме огромни пари в икономиката, пари няма да има. Трябва да го преодолеем. Това е като болестта, затваряш се, лекуваш се и като оздравееш, започваш отначало. Животът продължава. Защото след 3-4 месеца ще ме питате какви ще са мерките за възход на икономиката. И тогава пак ще трябват пари, за да се подпомогнат определени браншове. Да не говорим за туризма, защото там надали има човек в света, който си представя как ще се балансира този бранш, при липсата на туристи, полети, забраната за пътуване... А почти всички държави са зависими от този сектор. Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня.“

    Борисов каза, че ако сме разумни, парите ще ни стигнат за 3 месеца. И след това вече от фондовете за възстановяване можем да теглим пари за икономика и ускоряване на производството.

    Премиерът информира още, че в сряда банките в България трябва да ориентират хората какво се случва с кредитите и вноските по тях. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк