петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    890 прочитания

    С 22% поевтиняват топлинните услуги, цените на тока остават без промяна

    Решението на ДКЕВР е във връзка с промяната в цените на природния газ, който е по-евтин с 42,78% от 1 април
    01 април 2020, 17:04 a+ a- a

    КЕВР проведе закрити заседания, на които прие окончателни решения за цените на топлинната енергия, цените на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и за цената на електрическата енергия, във връзка с изменението на цените на природния газ от 01.04.2020 г.  Това съобщиха от регулатора. 

    В решенията е отчетено намалението с 42,78% на цената на природния газ от 1 април 2020 г. съгласно променените условия  по договора за доставка между „Булгаргаз” и „Газпром экспорт”, като са отразени всички настъпили към 31.03.2020 г. промени в котировките.

    С решение на Комисията, считано от 1.04.2020 г., се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, ползващи природен газ като основен енергиен носител.

    За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47%, във Враца – с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас – с 17,30%, във Варна – с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат със 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,88%. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84%.

    С решението си Комисията утвърди от 1 април 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27,91%. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90,49 лв./МВтч.

    На закрито заседание Комисията прие и решение за цените на електрическата енергия във връзка с изменението на цените на природния газ от 1.04.2020 г. След извършен анализ Комисията реши тези цени да не бъдат изменяни и те остават на сегашните си нива. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на преференциалните цени и премии на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в сектор „Топлоенергетика“, ще компенсира разходи в същия размер на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към НЕК във връзка с изкупуване от обществения доставчик на осигуряваните от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. – 30.06.2020. По тези причини не се променя сегашната „цена за задължения към обществото“ от 19,57 лв./MWh, като не се изменя и цената на електрическата енергия.  

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 42 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 час
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години