петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3512 прочитания

    СЗО и МВФ: Няма дилема животи или работни места, трябва да защитим и двете

    Световната икономика вече е в рецесия, а човечеството преживява едни от най-мрачните си моменти, обявиха лидерите на световните организации
    04 април 2020, 08:34 a+ a- a

    "Някои казват, че трябва да се направи компромис - или да се спасят животи, или да се спасят работни места. Това е погрешна дилема. Ние трябва да защитим и двете. И трябва да се фокусираме върху приоритентите действия, необходими за постигането на това."

    Пандемията от коронавирус стопира световната икономика и потопи света в рецесия, която ще бъде много по-лоша от глобалната финансова криза отпреди десетилетие.

    Това обяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

    Георгиева говори по време на съвместна пресконференция с ръководителя на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. Тя призова напредналите икономики да активизират своите усилия, за да помогнат на развиващите се страни да оцелеят в борбата с икономическото и здравословното въздействие на пандемията.

    „Това е криза като никоя друга“, каза Георгиева пред около 400 репортери по време на видеоконференция. „Световната икономика е в застой. Сега сме в рецесия. И тя е много по-лоша от глобалната финансова криза от 2008-2009 г.“

    МВФ е насочил усилията си да гарантира, че има силен отговор на здравната криза, както и за укрепване на икономиката, посочи Георгиева.

    От появата на болестта досега над 90 страни (почти половината от 189 членове на МВФ) са поискали спешна финансова помощ заради пандемията - нещо невиждано в 75-годишната история на институцията, отбеляза Георгиева. Някои страни вече започват да получават средства и СЗО и МВФ призовават техните ръководители да поставят здравните разходи на челно място на приоритетите си.

    Близо 90 милиарда долара са изтеглени от нововъзникващите пазарни икономики, изтъкна още Георгиева и изрази твърдата си решимост да използва "военния си резерв" от 1 трилион долара, ако е необходимо в отговор на пандемията.

    Според Георгиева най-голямата опасност е вълна от фалити и съкращения, които ще направят по-трудно възстановяването на икономиката. 

    Пандемията причини смъртта на над 53 000 души по света. Спрени са цели сектори от икономиката, а над половината население на планетата е призовано или задължено да спазва социална изолация.

    СЗО и МВФ обявиха, че човечеството преживява едни от най-мрачните си моменти. Но светът не бива да избира между "спасяването на животи или на работни места".

    "На пръв поглед изглежда, че трябва да се направи компромис - или да се спасят животи, или да се спасят работни места", изтъкват те. Гебрейесус и Георгиева обаче са на мнение, че това е погрешна дилема, тъй като е абсолютно наложително първо да се овладее вирусът, за да се спасят средствата за просъществуване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк