вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3800 прочитания

    Учени: В страните, в които масово се носят маски, COVID-19 се разпространява по-бавно

    Икономическата полза от всяка допълнителна маска, носена на публично място, възлиза на между 3000 и 6000 долара
    06 април 2020, 14:06 a+ a- a

    Екип от американски изследователи от Йейлския университет е изчислил, че носенето на маски намалява разпространението и смъртността от COVID-19.

    Учените сравняват данните за нарастването на заразените и смъртните случаи от коронавирус в страни, където обичайно хората носят маски, като Южна Корея, Тайван и Япония, със статистиката в държави, в които носенето на маски не е норма.

    Резултатите показват, че страните, в които масово се носят маски,  постигат много по-добри резултати в ограничаване на разпространението на епидемията. Среднодневният темп на нарастване на потвърдените положителни случаи е 18% в страни, в които носенето на маска не е прието за норма, и 10% - в страни, където е широко разпространено. 

    На графиката по-долу държавите, в които маските са разпространени, са показани с плътна черна линия. В страни, в които това не е норма, но се въвеждат препоръки с оглед на COVID-19, са с пунктирана линия, и държави, в които липсват подобни препоръки и носенето на маска не е норма, са показани в сиво (данните са към 29 март, някои страни вече промениха курса си към носенето на маски).

    На графиката се вижда и България, която на фона на много страни поддържа значително плавен ръст на потвърдените положителни проби.

    Маските съхраняват и човешки животи, отбелязват още учените. Среднодневният темп на нарастване на смъртните случаи е 21% в страни, в които носенето на маска не е прието за норма, и 11% - в страни, където е задължително или препоръчително.  

    Учените от Йейл изчисляват, че икономическата полза от всяка допълнителна маска, носена на публично място, възлиза на между 3000 - 6000 щатски долара, поради забавянето на темпа на разпространение на вируса. Учените отбелязват, че това е консервативна оценка, тъй като тя не взема предвид финансовите ползи от по-бързото възстановяване на страната. Оттам посочват, че ползите от всяка медицинска маска за здравния персонал могат да бъдат в стотици пъти по-големи.

    „Откриваме, че тази политика би могла да има много големи ползи, но тя трябва да бъде съчетана с политики, които осигуряват достатъчна наличност на медицински маски за здравните работници на предна линия в борбата с вируса“, посочват изследователите. Оттам препоръчват на правителствата да стимулират националното производство на медицински маски.

    Светът продължава да не е на едно мнение за мосовото носене на маски, но през посдледните дни много държави променят курса си по отношение на употребата им.

    Преди дни американският президент Доналд Тръмп призова американците да носят маска по препоръка на Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Властите във Франция, където носенето на маски сред обществото е слабо разпространено и дори зле прието, също излязоха с подобна препоръка.

    Много държави отказват да излизат с подобни препоръки или наредби, поради опасения от недостиг на медицински маски за здравните работници.  

    Според учените от Йейл националните политики трябва да насърчат използването на текстилни маски за многократна употреба или други предпазни средства от плат от широката общественост, за да не се стига до недостиг на медицински маски за еднократна употреба в здравната система. 

    По повод липсата на консесус по темата преди дни от Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че не са променяли позицията си дали хората масово трябва да носят предпазни по време на пандемията от коронавирус, но биха подкрепили всяка национална политика относно употребата им. Официално становище на СЗО е, че маски трябва да носят само болни, както и хора, които се грижат за болни вкъщи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 1 час
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти