събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1205 прочитания

  Правилото за местна продукция в търговските обекти ще бъде въведено

  Всичко необходимо за великденската трапеза е налично от български производители, заяви министър Танева
  08 април 2020, 14:42 a+ a- a

  Държавата ще въведе задължително наличие на български, местни продукти в търговските обекти. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет. В отговор на журналистически въпрос за позицията на търговските вериги, които са против предложението да отделят 50% от площта си за българска продукция, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, каза, че отказва да го коментира и заяви:

  „Искам само едно да кажа – да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове, с търговски обекти, да предлагат местна, регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво задължение, вмешателство в досегашните им канали на доставки, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ. Нямам какво повече да добавя[...] Ние водим от доста време опит за диалог, който е абсолютно безплоден.“

  От министерството са подготвили проект на постановление на Министерски съвет, както и законодателно предложение, което ще бъде внесено, когато парламентът възобнови своята дейност, обясни още министър Танева.

  По повод наближаващия Великден тя увери всички потребители и производители, че има достатъчно количество агнешко месо за задоволяване нуждите на българския пазар, а държавата ще направи всичко необходимо, за да може месото да достигне до потребителите. В тази връзка всички производители, които имат разрешение и осъществяват дейност по надлежния ред, ще могат да колят животните си във фермите, а клиентите ще имат достъп до тях. За тази цел от министерството ще предоставят на МВР списъци с фермите, които имат право да разпространяват продукцията си по този начин.

  Министър Танева увери, че всичко, което е необходимо за великденската трапеза, е налично от български производители и ще достигне до потребителите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 12 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 13 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи