събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  411 прочитания

  Рекордна безработица в САЩ

  Очаква се заявленията за безработни да достигнат 15 млн в рамките на 3 седмици
  09 април 2020, 11:52 a+ a- a

  Американците, които подават документи за помощ при безработица в последните 3 седмици, най-вероятно наброяват 15 милиона души. Причината е, че мерките за ограничаване на новия коронавирус рязко „накара страната да спре“, което ще „циментира“ прогнозите, че икономиката е в дълбока рецесия, пише „Ройтерс“.

  Днешните данни за молбите за безработица на Департамента по труда ще затвърдят очакванията на икономистите, че до края на април 20 милиона работни места ще бъдат загубени. Според правителствени данни от миналата седмица през март икономиката е изгубила 701 000 работни места. Това е най-голямата загуба на заетост от Голямата рецесия насам и слага край на най-дългия бум на заетост в американската история, който започва в края на 2010, отбелязва още агенцията.

  „В момента Америка е в рецесия и както изглежда, тя се задълбочава, Въпросът е колко дълго ще ѝ отнеме преди да се възстанови“, коментира Бет Ан Бовино, главен икономист в S&P Global Ratings в Ню Йорк.

  Бизнесът насърчава служителите си с най-ниски заплати да кандидатстват за допълнителни $600 на месец в продължение на 4 месеца. Мярката е част от историческият спасителен пакет за американската икономика на обща стойност $2,3 трилиона. Тя предлага и по-голяма помощ от съществуващите в момента плащания за безработица, чиято средна стойност за януари е $385 на човек. Това е равно на $15 за час при 40-часова работна седмица. Федералната минимална заплата е $7,25 за час, уточнява още агенцията.

  Според Андрю Хънтър, старши икономист в Capital Economics, новите федерални помощи от $600 надвишават средното ниво на заплащане в индустрията за свободно време и хотелиерството с близо 50%, което може да е и част от причината за огромния брой подадени заявления за безработица в последните седмици. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 11 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 12 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 13 часа
  преди 13 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи