петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    997 прочитания

    КНСБ: Над 44 хил. служители в 81 фирми у нас засегнати от кризата заради Covid-19

    09 април 2020, 15:24 a+ a- a

    81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 8 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19.

    Общо наблюдаваните фирми са 105. Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 25% прибягват към неплатен отпуск, а в 14% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

    Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, транспорт и ВиК сектора. Те са основно в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта и Хасково.

    Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия. Шивашката промишленост, химия, енергетика също са засегнати.

    По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

    Вижте детайлна справка за засегнатите работници по градове:

    Казанлък - „Арсенал“ АД, където са заети 8700 човека, от 30.03.2020 отново работи. Една част от работниците се връщат на работните си места, а другите остават в платен отпуск. Така ще се работи на ротационен принцип със засилени предпазни мерки. Остава планираното съкращение на 2000 работника.

    Бургас - „Нурсан Отомотив” ЕООД не работи и всичките 1047 работника са в платен отпуск. Подготвят се документи за кандидатстване по схемата 60:40.

    Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце - България ЕООД“, където работят 2600 човека, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

    Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив” ЕООД, където работят 1047 работника и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

    Димитровград - „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 човека, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

    Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск.

    Пазарджик - „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск.

    Перник - „Стомана Индъстри“ АД, където работят 1175 работника, съкратени от тях до този момент са 301 човека.

    Враца - „СЕ Борднетце - България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300 работника и 1200 са в платен отпуск.

    Варна - в Градския транспорт работят 1000 човека, като 120 шофьора и 37 кондуктура са в платен отпуск.

    Търговище – „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 човека и са в двуседмичен неплатен отпуск.

    Стара Загора – „Средна гора“ АД, там работят 460 работника като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

    Габрово – „Идеал стандарт Видима“ – Заводът за санитарна керамика спира работа от 1 април до 1 май включително, като eдинствено нощната смяна ще работи до 3 април. Всички работници и служители са в платен годишен отпуск, а за тези, на които не им достига, ще ползват 3 дни неплатен отпуск. В завода за санитарна арматура всички работещи ще бъдат 2 дни в неплатен отпуск и 2 дни в платен годишен отпуск за април.

    Габрово - „Дзалли“ ООД, където работят 1200 работника, всички са пуснати в платен отпуск от 6 до 21 април.

    Габрово - "Резбонарезни инструменти Габрово" ЕООД се планира всичките 362 работника да са по една седмица платен и една седмица неплатен отпуск през месец май, след което 10% от персонала ще бъде съкратен.

    Благоевград – ВиК Благоевград разполага с 530 служителя като от 2 април 500 от тях са в платен отпуск.

    Хасково - "Европа" ООД- в момента всички 110 работника са в платен отпуск. В ДБТ е подадено е уведомление за предстоящо уволнение на 90 работника. Очакванията са прекратените договори да са по-малко.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 19 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 37 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 53 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research