петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2116 прочитания

    Георгиева: Пандемията ще отключи най-тежката рецесия от Голямата депресия

    09 април 2020, 17:31 a+ a- a

    Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще превърне глобалния икономически растеж в „рязък спад“ през 2020 и ще предизвика най-тежката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Частично възстановяване ще се наблюдава през 2021. Това заявява управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

    Георгиева нарисува далеч по-мрачна картина на социалното и икономическото въздействие от коронавируса, отколкото преди няколко седмици, отбелязвайки, че правителствата вече са предприели мерки за фискални стимули в размер на 8 трлн. долара, но вероятно ще са нужни още.

    Според нея кризата ще засегне най-силно развиващите се пазари и развиващите се страни, за които ще са нужни милиарди долари чуждестранна помощ.

    „Само преди три месеца очаквахме положителен ръст на доходите на глава от населението в над 160 страни членки на МВФ. Днес това число е обърнато с главата надолу: сега прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен ръст на доходите на глава от населението тази година“, отбеляза тя.

    Ако пандемията затихне през втората половина на годината, МВФ очаква частично възстановяване през 2021, но Георгиева предупреди че ситуацията може да се влоши още.

    „Подчертавам, че има огромна несигурност относно перспективите: ситуацията може да се влоши в зависимост от много променливи фактори, включително продължителността на пандемията“, посочи тя. 

    Георгиева подчерта, че пандемията засяга както богати, така и бедни страни, но много държави от Африка, Азия и Латинска Америка са изложени на по-висок риск, тъй като имат по-слаби здравни системи. Те също не са в състояние да приложат социалното дистанциране в своите гъсто населени градове и в по-бедните си квартали.

    "Действията, които предприемаме сега, ще определят скоростта и силата на нашето възстановяване“, каза тя.

    "От решаващо значение е да се предоставят на засегнатите хора и компании „големи, навременни и целенасочени“ мерки като субсидии за заплати, по-големи обезщетения за безработица и адаптирани условия на заеми, като същевременно се намалява стреса към финансовата система", коментира Георгиева.

    "МВФ беше създаден за времена като тези и е готов да използва кредитния си капацитет до 1 трлн. долара", посочва тя.

    Изпълнителният съвет на Фонда е одобрил удвояването на спешното си финансиране до 100 млрд. долара, за да отговори на исканията на над 90 държави.

    МВФ също така търси начини за предоставяне на допълнителна подкрепа за ликвидност, включително чрез създаване на нова линия за краткосрочна ликвидност, и решения, които биха позволили кредитиране дори на страни, чийто дълг е неустойчив, заяви Георгиева.

    МВФ, който има 189 държави членки, ще представи своите подробни прогнози за световните икономически перспективи във вторник.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 48 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове