петък, 29 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1122 прочитания

  Георгиева: Пандемията ще отключи най-тежката рецесия от Голямата депресия

  09 април 2020, 17:31 a+ a- a

  Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще превърне глобалния икономически растеж в „рязък спад“ през 2020 и ще предизвика най-тежката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Частично възстановяване ще се наблюдава през 2021. Това заявява управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

  Георгиева нарисува далеч по-мрачна картина на социалното и икономическото въздействие от коронавируса, отколкото преди няколко седмици, отбелязвайки, че правителствата вече са предприели мерки за фискални стимули в размер на 8 трлн. долара, но вероятно ще са нужни още.

  Според нея кризата ще засегне най-силно развиващите се пазари и развиващите се страни, за които ще са нужни милиарди долари чуждестранна помощ.

  „Само преди три месеца очаквахме положителен ръст на доходите на глава от населението в над 160 страни членки на МВФ. Днес това число е обърнато с главата надолу: сега прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен ръст на доходите на глава от населението тази година“, отбеляза тя.

  Ако пандемията затихне през втората половина на годината, МВФ очаква частично възстановяване през 2021, но Георгиева предупреди че ситуацията може да се влоши още.

  „Подчертавам, че има огромна несигурност относно перспективите: ситуацията може да се влоши в зависимост от много променливи фактори, включително продължителността на пандемията“, посочи тя. 

  Георгиева подчерта, че пандемията засяга както богати, така и бедни страни, но много държави от Африка, Азия и Латинска Америка са изложени на по-висок риск, тъй като имат по-слаби здравни системи. Те също не са в състояние да приложат социалното дистанциране в своите гъсто населени градове и в по-бедните си квартали.

  "Действията, които предприемаме сега, ще определят скоростта и силата на нашето възстановяване“, каза тя.

  "От решаващо значение е да се предоставят на засегнатите хора и компании „големи, навременни и целенасочени“ мерки като субсидии за заплати, по-големи обезщетения за безработица и адаптирани условия на заеми, като същевременно се намалява стреса към финансовата система", коментира Георгиева.

  "МВФ беше създаден за времена като тези и е готов да използва кредитния си капацитет до 1 трлн. долара", посочва тя.

  Изпълнителният съвет на Фонда е одобрил удвояването на спешното си финансиране до 100 млрд. долара, за да отговори на исканията на над 90 държави.

  МВФ също така търси начини за предоставяне на допълнителна подкрепа за ликвидност, включително чрез създаване на нова линия за краткосрочна ликвидност, и решения, които биха позволили кредитиране дори на страни, чийто дълг е неустойчив, заяви Георгиева.

  МВФ, който има 189 държави членки, ще представи своите подробни прогнози за световните икономически перспективи във вторник.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  ЕС отпуска €560 млрд. за въстановяване и устойчивост
  Механизмът за възстановяване и устойчивост ще отпуска грантове в общ размер на €310 млрд. и заеми до €250 млрд.
  преди 17 часа
  ЕК предложи по-голям бюджет на ЕС
  Общият му размер възлиза на €1,85 трилиона
  преди 17 часа
  СЗО създава своя фондация за частни дарения
  Организацията вече ще може да се финансира и от широката общественост, а не само от държави членки
  преди 19 часа
  OMV и „Елдрайв“ изграждат зарядни станции за електромобили в България и Румъния
  Първите 2 бързозарядни станции с мощност 50 kW са инсталирани и вече оперират
  преди 20 часа
  60/40: Преведени са близо 53 млн. на 8,5 хил. компании
  Благодарение на мярката ще бъдат запазени 240 000 работни места, съобщиха от МТСП
  преди 21 часа
  Жертвите на коронавируса в САЩ надхвърлиха 100 000
  Заболяването е убило повече хора, отколкото войните в Ирак, Виетнам и Корея взети заедно