петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1170 прочитания

    ЕП освободи над €3 млрд. в подкрепа на сектора на здравеопазването в ЕС

    Средствата ще се използват за покриване на увеличените заради пандемията нужди на здравните системи на страните членки и за допълнително подпомагане на държавите членки
    21 април 2020, 08:29 a+ a- a

    Европейският Парламент (ЕП) одобри 3,08 млрд евро помощ от ЕС. Те ще бъдат използвани за повече тестове, помощ за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за болните.

    Европейските средства ще подпомогнат пряко системите на здравеопазването в държавите членки на ЕС в борбата им с пандемията от коронавируса. Инициативата ще позволи на ЕС да закупи спешни медицински консумативи като маски и кислородни апарати, да транспортира медицинско оборудване и пациенти в трансгранични региони, да финансира назначаването на допълнителни медицински специалисти, които да бъдат разположени в горещи точки в Европейския съюз, както и да подпомага държавите членки при изграждането на подвижни болници.

    Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат насочени основно чрез Инструмента за спешна подкрепа (2,7 млрд. евро) и чрез програмата rescEU (380 млн.евро).

    Пакетът включва допълнителни средства по линия на Механизма за гражданска защита (45 млн. евро) за финансиране на полетите с цел репатриране на европейски граждани, блокирани в трети страни; допълнителни средства за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (3,6 млн. евро), както и 350 млн. евро в помощ на Гърция, която се бори с нарастващия мигрантски натиск и 100 млн. евро в подкрепа на възстановяването на Албания след земетресението.

    Евродепутатите от комисията по бюджети на ЕП (BUDG) още през март призоваха за мобилизиране на наличните финансови средства в бюджета за 2020 г. .

    Резултати от гласуването на пакета:
    • Проект на коригиращ бюджет No 1/2020 - 599 гласа „за“ , 20 гласа „против“, 77 гласа „въздържал се“;
    • Проект на коригиращ бюджет No 2/2020 - 691 гласа „за“ , 4 гласа „против“, 1 глас „въздържал се“;
    • Регламент, изменящ многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. - 464 гласа „за“, 11 гласа „против“, 4 гласа „въздържал се“;
    • Мобилизиране на Инструмента за гъвкавост за 2020 г. - 2020/2053(BUD) - 603 гласа „за“ , 18 гласа „против“, 75 гласа „въздържал се“;
    • Мобилизиране на Инструмента за гъвкавост за 2020 г. - 2020/2056(BUD) - 665 гласа „за“ , 10 гласа „против“, 20 гласа „въздържал се“;
    • Мобилизиране на маржа за непредвидени обстоятелства през 2020 г. - 690 гласа „за“ , 4 гласа „против“, 2 гласа „въздържал се“.

    Допълнителна информация
    Наскоро Европейската комисия предложи два проекта на коригиращи бюджети (DAB 1/2020 и 2/2020) като част от обширен набор от мерки в подкрепа на борбата срещу пандемията от COVID-19.
    Инструментът на ЕС за спешна подкрепа (ESI) е създаден през 2016 г. за справяне с масовия приток на бежанци в Гърция.
    Запасите от медицинско оборудване в рамките на програмата rescEU ще бъдат приети за съхранение от една или няколко държави членки. Приемащата държава ще отговаря за закупуването на оборудването. Комисията ще финансира 100% от медицинските средства. Координационният център за реакция при извънредни ситуации ще управлява разпределянето на оборудването, за да се гарантира, че то ще отиде там, където е най-необходимо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 10 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 18 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава