петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1989 прочитания

    Министър Горанов представи мерки в помощ на хората, малкия и средния бизнес

    Ресурсът възлиза на 4,5 млрд. лв. и е разпределен в 8 мерки
    21 април 2020, 12:02 a+ a- a

    Министърът на финансите Владислав Горанов представи икономически мерки в помощ на хората и бизнеса в общ размер на 4,5 млрд. лв. Те са разпределени в 8 различни инструмента и са предназначени за малкия и среден бизнес, както и за самонаетите лица и хората, които са в неплатен отпуск заради пандемията от корнавирус.

    Едната група мерки са насочени към хората, лишени от възможност да полагат труд заради пандемията. Програмата стартира през Българската банка за развитие (ББР) и е под формата на отпускане на безлихвени кредити. Всички желаещи да се възползват от нея трябва да имат поне 5 изработени дни през месец март. Самоусигуряващите се, които имат спад в доходите си поне 20%, имат право да кандидатстват за безлихвени кредити до 4500 лева с 24 месеца гратисен период и срок на издължаване до 5 години. Размерът на вноските ще се определи между банките и правоимащото лице. Срокът на програмата за кандидатстване е до края на 2020 година. До момента 12 търговски банки са проявили интерес към инструмента. Министър Горанов обясни, че очаква още банки да проявят интерес към този инструмент.

    Втората група мерки са насочени към осигуряване ликвидност за малкия и среден бизнес. ББР ще управлява инструмента през търговските банки. Ще се отпускат необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. Портфейла по тези кредити може да достигне 2 млрд. лв., а срокът за кандидатстване е края на 2020 година.

    През Европейския инвестиционен фонд през ОББ, Прокредит банк и Уникредит могат да се отпускат кредити с максимален размер 3,6 млн. лв. за рефинансиране на задължения. Тази мярка е за подпомагане на малки и средни предприятия.

    През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити за подпомагане на малки и средни предприятия. Там е възможна и лихвена субсидия. Гратисният период е до 24 месеца с лихвени нива значително под пазарните. Министър Горанов обясни, че се работи с Министерството на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено финансиране. Размерът е до 50 000 лева. 

    Фонд на фондовете ще управлява инструмент за капиталови инвестиции. Той е предназначен за компании с потенциал да подпомагат и възстановяват икономиката след кризата. Инструментът е специфично насочен към компании в сферата на иновациите и дигитализацията. Това около 400 компании и стартиращи предприятия.

    Фондовете за градско развитие са нов инструмент, но в период на криза са особено атрактивни, тъй като могат да финансират дейности, които обичайно трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност. 

    До няколко дни ще бъдат разработени допълнителни информационни материали под формата на клипове, обясни още финансовият министър.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 час
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 17 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 18 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство