събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  353 прочитания

  Въздействието на Covid-19 върху работните места се увеличава

  72% от правителствата по света осигуряват защита на доходите на работещите
  22 април 2020, 11:07 a+ a- a

  Въздействието на Covid-19 върху работните места и заетостта по света се увеличава, показва глобална анкета на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), проведена от 30 март до 2 април в 67 страни. Все повече държави реагират на пандемията с национални мерки за блокиране на разпространението, включително затваряне на училища и несъществен бизнес, се посочва в проучването.

  Данните показват, че 72% от правителствата по света осигуряват защита на доходите на работещите. Конкретно за Европа от 36 участвали страни в 33 се посочва, че управляващите вземат мерки за осигуряване на подкрепа и защита на работещите.

  И макар защита на доходите и подпомагане да се осигуряват в много страни, то работещите в Африка, Азиатско-Тихоокеанския и Американския континент, които са загубили работа и доходи, биха могли скоро да се сблъскат с глад, освен ако не се вземат спешни мерки за глобална координация и фискални стимули.

  В 41% от държавите казват, че взетите мерки за защита на доходите не са достатъчни за покриване на основните разходи - това най-силно се усеща в Азиатско-тихоокеанския регион (64% от държавите там), следван от Северна и Южна Америка (45%).

  57% от анкетираните в Африка и 35% от тези в Северна и Южна Америка посочват, че правителствата не осигуряват защита на работната заплата и подкрепа на доходите на работниците.

  Социалният договор се пренаписва в много страни, тъй като правителствата, работодателите и синдикатите работят заедно за управление на социалното и икономическото въздействие на Covid-19. Правителствата отговарят добре на нуждите на работниците в 64% от страните, сочат данните.

  Въпреки че има примери за добри работодатели, които осигуряват работни места и доходи за 90 дни, твърде много прибягват и до съкращаване на работници. Работодателите в Америка и Азиатско-Тихия океан се справят най-лошо в отговор на нуждите на работниците. 

  „Международната организация по труда отправи остро предупреждение с прогнозата за намаляване на работното време, еквивалентно на загуба от 230 милиона работници на пълен работен ден в световен мащаб. Само чрез съвместен социален диалог между синдикатите, работодателите и правителствата и ангажимента за глобална координация хората ще запазят доверие в правителствата. Това е основата за бъдещето след пандемията, която не оставя никой след себе си “, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 20 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 21 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 22 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 23 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 23 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души