четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    685 прочитания

    Въздействието на Covid-19 върху работните места се увеличава

    72% от правителствата по света осигуряват защита на доходите на работещите
    22 април 2020, 11:07 a+ a- a

    Въздействието на Covid-19 върху работните места и заетостта по света се увеличава, показва глобална анкета на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), проведена от 30 март до 2 април в 67 страни. Все повече държави реагират на пандемията с национални мерки за блокиране на разпространението, включително затваряне на училища и несъществен бизнес, се посочва в проучването.

    Данните показват, че 72% от правителствата по света осигуряват защита на доходите на работещите. Конкретно за Европа от 36 участвали страни в 33 се посочва, че управляващите вземат мерки за осигуряване на подкрепа и защита на работещите.

    И макар защита на доходите и подпомагане да се осигуряват в много страни, то работещите в Африка, Азиатско-Тихоокеанския и Американския континент, които са загубили работа и доходи, биха могли скоро да се сблъскат с глад, освен ако не се вземат спешни мерки за глобална координация и фискални стимули.

    В 41% от държавите казват, че взетите мерки за защита на доходите не са достатъчни за покриване на основните разходи - това най-силно се усеща в Азиатско-тихоокеанския регион (64% от държавите там), следван от Северна и Южна Америка (45%).

    57% от анкетираните в Африка и 35% от тези в Северна и Южна Америка посочват, че правителствата не осигуряват защита на работната заплата и подкрепа на доходите на работниците.

    Социалният договор се пренаписва в много страни, тъй като правителствата, работодателите и синдикатите работят заедно за управление на социалното и икономическото въздействие на Covid-19. Правителствата отговарят добре на нуждите на работниците в 64% от страните, сочат данните.

    Въпреки че има примери за добри работодатели, които осигуряват работни места и доходи за 90 дни, твърде много прибягват и до съкращаване на работници. Работодателите в Америка и Азиатско-Тихия океан се справят най-лошо в отговор на нуждите на работниците. 

    „Международната организация по труда отправи остро предупреждение с прогнозата за намаляване на работното време, еквивалентно на загуба от 230 милиона работници на пълен работен ден в световен мащаб. Само чрез съвместен социален диалог между синдикатите, работодателите и правителствата и ангажимента за глобална координация хората ще запазят доверие в правителствата. Това е основата за бъдещето след пандемията, която не оставя никой след себе си “, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк