вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1224 прочитания

    ЕЦБ и БНБ създават нова суап линия за осигуряване на ликвидност в евро

    Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, подчерта премиерът Борисов в разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард
    23 април 2020, 09:16 a+ a- a

    Европейската централна банка и Българската народна банка се договориха да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност. Съгласно новата суап линия Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца. Суап линията ще остане в сила до 31 декември 2020, освен ако не бъде удължена, съобщиха от БНБ.

    Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард приветстваха установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро. Двамата проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията.

    “Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, подчерта в разговора българският премиер. Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки.

    България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за дадена държава-членка да се присъедини към еврозоната.

    Борисов акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката. В хода на разговора министър-председателят отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт у нас през последните години, както и финансовата стабилност и дисциплина. Борисов посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП.

    Борисов заяви пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за периода на кризата под формата на финансови инструменти.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 14 минути
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 1 час
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес