събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  858 прочитания

  ОИСР прогнозира тежък икономически удар върху страните от ЮИЕ

  България е с най-много лекари и болнични легла на 1000 души, показва анализ на организацията
  24 април 2020, 14:46 a+ a- a

  Повече от 16 000 души са дали положителен резултат на тестовете за новия коронавирус в Югоизточна Европа (ЮИЕ) към 14 април, отчита доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Правителствата в региона започнаха да въвеждат мерки за ограничаване разпространението на заразата – блокади, карантини и частично затваряне. Мерките доведоха до отменени полети, частично затваряне на граници, забрана за вътрешни пътувания и затваряне на училища в целия регион. Властите забраниха големи събирания и наложиха различни рестрикции. Сърбия и Северна Македония отложиха планиране за април избори.

  На 22 март земетресение с магнитуд 5,3 удари Хърватия, близо до столицата Загреб, като нанесе поражения на сгради, рани няколко десетки и уби двама. Пандемията засенчи две важни новини от региона – започването за преговори за членство в ЕС на Албания и Северна Македония, както и официалното приемане на Македония за член на НАТО.

  От икономическа гледна точка кризата с коронавируса доведе до значително забавяне на икономиките в ЮИЕ, които разчитат основно на търговия и инвестиции от ЕС, в частност от Германия и Италия, отбелязват от ОИСР. 

  Увеличаване броя на потвърдените Covid-19 инфекции в региона на ЮИЕ

  Безработицата в региона може да се повиши отново, а условията на пазара на труда да се влошат допълнително, тъй като значителна част от работната сила живее в чужбина (между 20 и 25% от населението). Нивото на бедност може да се повиши, ако паричните преводи към дома престанат, тъй като те представляват около 10% от БВП на Западните Балкани.

  На вътрешните пазари малките и средни предприятия, производството и туризма ще са сред най-тежко засегнатите. Някои правителства от ЮИЕ вече предложиха пакети за помощ на бизнеса, като мобилизираха както финансови средства, така и монетарни политики, за да облекчат икономическия удар и да подпомогнат своите граждани.

  Данни за здравните сектори по държави

  ЕС разпредели фондове на стойност €38 милиона за незабавна финансова помощ за здравния сектор на Западните Балкани. В краткосрочен и средносрочен план ЕС мобилизира €374 милиона, за да подкрепи социалното и икономическо възстановяване на региона.

  Преки чуждестранни инвестиции (% от БВП)

  Пандемията от Covid-19 достигна ЮИЕ малко по-късно в сравнение със Западна и Южна Европа. Страните от региона съобщиха за първите си потвърдени случаи в началото на март, като броят им надхвърли 1000 до края на месеца. В рамките на 1 седмици те се увеличиха до над 16 000 (7209 в Западните Балкани и 9278 в България, Румъния и Хърватия). Смъртността от заболяването в региона се движи между 2,5 и 5% към 14 април (по данни на СЗО). Въпреки това, предвид липсата на тестове и предизвикателствата пред получаването на точна статистика, данните са ориентировъчни и не са напълно съпоставими в международен план, отбелязват от ОИСР.

  От организацията отбелязват, че образователната система бързо е мигрирала към дистанционна форма и осигурява подкрепа на ученици и студенти, колкото и както може. Мерките за социално дистанциране са засегнати силно кафенета, ресторанти, търговски обекти и големи културни събития. Отворени са само хранителните магазини, аптеките, пощите и банките, и то при намалено работно време. Ограничителните мерки предизвикаха бързо разрастване на е-търговията в региона, тъй като фирмите търсят начин да правят бизнес и по време на кризата.

  Парични преводи от чужбина през 2018 (% от БВП)

  Като цяло пандемията от новия коронавирус представлява значително предизвикателство за „крехките“ системи за здравеопазване в ЮИЕ. В региона на Западните Балкани броят лекари на 1000 души население е по-нисък от средния за ОИСР, като изключение правят само България, Румъния и Хърватия. Здравният сектор в региона страда от ниски разходи за здравеопазване (от страна на държавния бюджет), липса на медицинско оборудване и недостатъчен, макар и добре образован персонал, отбелязват от организацията.

  От сравнителния анализ на ОИСР става ясно, че в България има най-много лекари на 1000 души население, както и най-много болнични легла. Отчитат се и промените в работното време на медицинския персонал, както и допълнителните средства, предназначени за тях.

  Според анализа икономиките на страните от ЮИЕ ще бъдат засегнати от пандемията, както и всички останали страни по света. За региона обаче има някои основни фактори, на които тази криза ще повлияе негативно и това са:
  • местното търсене и производство;
  • туризъм;
  • износ и прекъсвания по веригите за доставка;
  • инвестиции;
  • парични преводи от работещите в чужбина.

  Вариации на пазарите на акции и облигации
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 20 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 22 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 22 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 23 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 23 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души