вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1240 прочитания

    ОИСР прогнозира тежък икономически удар върху страните от ЮИЕ

    България е с най-много лекари и болнични легла на 1000 души, показва анализ на организацията
    24 април 2020, 14:46 a+ a- a

    Повече от 16 000 души са дали положителен резултат на тестовете за новия коронавирус в Югоизточна Европа (ЮИЕ) към 14 април, отчита доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Правителствата в региона започнаха да въвеждат мерки за ограничаване разпространението на заразата – блокади, карантини и частично затваряне. Мерките доведоха до отменени полети, частично затваряне на граници, забрана за вътрешни пътувания и затваряне на училища в целия регион. Властите забраниха големи събирания и наложиха различни рестрикции. Сърбия и Северна Македония отложиха планиране за април избори.

    На 22 март земетресение с магнитуд 5,3 удари Хърватия, близо до столицата Загреб, като нанесе поражения на сгради, рани няколко десетки и уби двама. Пандемията засенчи две важни новини от региона – започването за преговори за членство в ЕС на Албания и Северна Македония, както и официалното приемане на Македония за член на НАТО.

    От икономическа гледна точка кризата с коронавируса доведе до значително забавяне на икономиките в ЮИЕ, които разчитат основно на търговия и инвестиции от ЕС, в частност от Германия и Италия, отбелязват от ОИСР. 

    Увеличаване броя на потвърдените Covid-19 инфекции в региона на ЮИЕ

    Безработицата в региона може да се повиши отново, а условията на пазара на труда да се влошат допълнително, тъй като значителна част от работната сила живее в чужбина (между 20 и 25% от населението). Нивото на бедност може да се повиши, ако паричните преводи към дома престанат, тъй като те представляват около 10% от БВП на Западните Балкани.

    На вътрешните пазари малките и средни предприятия, производството и туризма ще са сред най-тежко засегнатите. Някои правителства от ЮИЕ вече предложиха пакети за помощ на бизнеса, като мобилизираха както финансови средства, така и монетарни политики, за да облекчат икономическия удар и да подпомогнат своите граждани.

    Данни за здравните сектори по държави

    ЕС разпредели фондове на стойност €38 милиона за незабавна финансова помощ за здравния сектор на Западните Балкани. В краткосрочен и средносрочен план ЕС мобилизира €374 милиона, за да подкрепи социалното и икономическо възстановяване на региона.

    Преки чуждестранни инвестиции (% от БВП)

    Пандемията от Covid-19 достигна ЮИЕ малко по-късно в сравнение със Западна и Южна Европа. Страните от региона съобщиха за първите си потвърдени случаи в началото на март, като броят им надхвърли 1000 до края на месеца. В рамките на 1 седмици те се увеличиха до над 16 000 (7209 в Западните Балкани и 9278 в България, Румъния и Хърватия). Смъртността от заболяването в региона се движи между 2,5 и 5% към 14 април (по данни на СЗО). Въпреки това, предвид липсата на тестове и предизвикателствата пред получаването на точна статистика, данните са ориентировъчни и не са напълно съпоставими в международен план, отбелязват от ОИСР.

    От организацията отбелязват, че образователната система бързо е мигрирала към дистанционна форма и осигурява подкрепа на ученици и студенти, колкото и както може. Мерките за социално дистанциране са засегнати силно кафенета, ресторанти, търговски обекти и големи културни събития. Отворени са само хранителните магазини, аптеките, пощите и банките, и то при намалено работно време. Ограничителните мерки предизвикаха бързо разрастване на е-търговията в региона, тъй като фирмите търсят начин да правят бизнес и по време на кризата.

    Парични преводи от чужбина през 2018 (% от БВП)

    Като цяло пандемията от новия коронавирус представлява значително предизвикателство за „крехките“ системи за здравеопазване в ЮИЕ. В региона на Западните Балкани броят лекари на 1000 души население е по-нисък от средния за ОИСР, като изключение правят само България, Румъния и Хърватия. Здравният сектор в региона страда от ниски разходи за здравеопазване (от страна на държавния бюджет), липса на медицинско оборудване и недостатъчен, макар и добре образован персонал, отбелязват от организацията.

    От сравнителния анализ на ОИСР става ясно, че в България има най-много лекари на 1000 души население, както и най-много болнични легла. Отчитат се и промените в работното време на медицинския персонал, както и допълнителните средства, предназначени за тях.

    Според анализа икономиките на страните от ЮИЕ ще бъдат засегнати от пандемията, както и всички останали страни по света. За региона обаче има някои основни фактори, на които тази криза ще повлияе негативно и това са:
    • местното търсене и производство;
    • туризъм;
    • износ и прекъсвания по веригите за доставка;
    • инвестиции;
    • парични преводи от работещите в чужбина.

    Вариации на пазарите на акции и облигации
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти