неделя, 20 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1044 прочитания

  Дончев: България ще иска от ЕК да харчи авансово евросредства заради Covid-19

  24 април 2020, 13:42 a+ a- a

  България ще поиска от Европейската комисия да ни разреши да ползваме авансово парите от следващия програмен период, който започва след 7-8 месеца. Целта е да се използват около 200-300 милиона евро за подпомагане на хората и бизнеса. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който присъстваше заедно с премиера Бойко Борисов на инспекцията на АМ "Европа".

  "Парите, които да харчим от 2021, да имаме право да ги ползваме 6-7 месеца по-рано, за да ги инвестираме в антикризисни мерки", уточни Дончев.

  Борисов отново повтори, че "разпределяме пари, които в момента ги нямаме".

  Дончев добави, че страната ни вече е изпратила писмо за преструктуриране и на програмата за селските райони, за да изготвят и антикризисни мерки и в земеделието, защото този сектор също е уязвим по време на кризата. "Но се опитваме да мислим и да работим в рамките на парите, които имаме. Ако се отворят нови възможности, разбира се, ще се ползваме и от тях. Опитваме се да разпрелим натоварването между средствата в държавния бюджет и европейските програми", коментира вицепремиерът.

  "Мерките, които се прилагат в момента, са на стойност около 5-6% от целия БВП на България.  Понеже пандемията е първата вълна от кризата, стопанската криза ще е втората вълна, имаме готовност и за други мерки, чийто размер може да достигне 10-12% от БВП на страната", обяви  Дончев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  преди 2 дни
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“