четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    889 прочитания

    Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България

    Агенцията ревизира перспективата от „положителна“ на „стабилна“
    27 април 2020, 07:26 a+ a- a

    Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България и ревизира перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута от „положителна“ на „стабилна“.

    Рейтинговата агенция ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на България за 2020 г., от 3,2 % на минус 5,1 %, отразявайки влиянието на пандемията с Covid-19 на икономическата активност в страната. През 2021 г. растежът ще се възстанови до 4,2 %, като потреблението и инвестициите ще отчетат съществено нарастване. Приносът на нетния износ към икономическия растеж ще остане малък 0,1%, поради силното вътрешно търсене.

    Fitch Ratings очакват бюджетното салдо за 2020 г. да се влоши под влиянието на икономическия спад и фискалните стимули в отговор на пандемията. Правителството е заложило значителни средства за подпомагане на икономиката, включително и с мярка за подкрепа на работодателите за запазването на работни места, както и инвестиции в здравеопазването.

    Като имат предвид необходимостта от допълнително финансиране на страната през 2020 г., от рейтинговата агенция очакват правителственият дълг да се увеличи с 8,1% спрямо 2019 г. В същото време Fitch очакват благоразумната фискална политика с устойчиво управление на дълга да продължи. 

    Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочен напредък в процеса на присъединяване към еврозоната, подобряване на потенциала за растеж на икономиката, стабилно подобрение във външните баланси и фискалната позиция. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено продължително нарастване в публичния дълг предизвикано от фискално разхлабване, появата на външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС