събота, 23 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  972 прочитания

  Ангелкова: Работим за начало на сезона на 1 юли

  Това лято няма да бъде лесно за никого, заяви министърът на туризма
  28 април 2020, 10:25 a+ a- a

  В момента се подготвяме за начало на късен летен сезон от 1 юли. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг, на който разясни резултатите от проведената видеоконферентна среща на високо равнище с колегите си министри на туризма от държавите-членки на ЕС. Темата на срещата бе „Въздействията на разпространението на Covid-19 върху туризма“.

  Европейските министри на туризма са предложили комплекс от мерки за спасяване на туристическия бранш, който в момента е „буквално затворен“:
  • да се създаде т. нар. общ европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да подпомогне ликвидността на туроператорите от една страна и да осигури защита на потребителите, за да се избегне затворения кръг за невъзстановяване на средства между доставчици на услуги и потребители и би довело до масови фалити;
  • туризмът да получи целево 20% от възстановителния план на ЕС за след кризата;
  • грантови схеми за сектора и в следващия програмен период да има програми, насочени към туризма, тъй като до момента секторът няма право да ползва грантови схеми;
  • единни правила за целия ЕС по отношение отваряне на границите между държавите и пътуването между отделните страни-членки;
  • единен протокол, правила и препоръки за единни здравни стандарти за работа на местата за настаняване и хранене, както и правила, които туристите трябва да спазват;
  • да се мисли в перспектива за гъвкави решения за туристическите визи за граждани на трети страни, когато бъдат възстановени пътуванията;
  • европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация – как да се рекламира Европа и съответно всяка една страна-членка като привлекателна туристическа дестинация;
  • специален план за излизане от кризата и възстановяване на сектора с ясни и конкретни мерки за финансиране.

  Еврокомисар Тиери Бретон, който отговаря за вътрешния пазар, е поел ангажимент да бъдат обсъдени и да се предприемат мерки за осигуряване на ликвидност за сектор туризъм, обясни още министър Ангелкова.

  Тя призова българите да изберат България за своята почивка това лято, защото това би помогнало на сектора с „малки стъпки, но устойчива перспектива“.

  Аз съм оптимист и правим планове с представители на сектора от 15 юни да започне подготовката, а активният летен сезон да стартира на 1 юли. „Надяваме се и работим в тази посока това да се случи“, заяви Ангелкова.

  В Министерството на туризма са разработили свои предложения за това кога и при какви условия би било възможно да се отворят местата за хранене и настаняване и курортите и са ги предоставили на Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националния оперативен щаб(НОЩ). 

  Текат непрекъснати преговори с големите туроператори, с които страната ни работи по принцип и за момента нито един от тях не е отложил резервации за периода след 15 юни за пазар България.

  Работи се и за насърчаване на организирания туризъм - с туроператори от една страна и стимулиране на чартърите. Водят се преговори с Външно министерство за облекчаване процедурата за издаване на туристически визи за граждани на Русия и Турция. По отношение на организирания туризъм Ангелкова подчерта, че след края на кризата  Covid-19 целият туристически бранш ще изглежда много различно.

  Разработена е и изпратена за съгласуване на МЗ и НОЩ декларация за пътуване при собствен риск, с която туристът да информира къде отива, с какво превозно средство, че е здрав, че знае какви са изискванията и правилата в съответните места за настаняване, поема своята отговорност при установяване на едно или друго предизвикателство. Също така са изпратени препоръки за разполагане на чадъри и шезлонги, така че да се спазва изискването за социална дистанция.

  Направени са няколко анализа/предложения, анализирайки всеки един конкретен плаж – къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде на символични цени в зависимост от това как това ще се отрази на бюджета и съгласието на съответния концесионер/наемател.

  Работата на местата за хранене и настаняване този сезон ще е изключително трудна, обясни Ангелкова. Разчитаме на българите да спазват правилата, каквото за виси от нас като министерство сме направили – създали сме условията и необходимите правила и препоръки за сектора, обясни още тя.

  По мярката 60/40 до момента около 48% от всички подадени заявления са от сектор хотелиерство и ресторантьорство. Това около 700-800 предприятия, което е „изключително малко“ на фона на общия брой микро, малки, средни и големи предприятия в сектор туризъм, уточни още тя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 13 часа
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 14 часа
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 16 часа
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  преди 16 часа
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища