четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    956 прочитания

    ЕК с мерки за банките, улесняващи кредитирането на домакинствата и фирмите в ЕС

    Брюксел предложи промени в правилата за банките, за да могат те да отпускат кредити и да поемат загуби, причинени от коронавируса
    28 април 2020, 15:32 a+ a- a

    Европейската комисия прие пакет от мерки за банковия сектор, за да насърчи кредитирането на домакинствата и дружествата в целия Европейски съюз. Целта е да се дае възможност на банките да продължат да отпускат заеми, така че да се подпомогне икономиката и да се смекчат съществените икономически последици, породени от коронавируса.

    "Възползваме се в пълна степен от възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС за банките, като предлагаме конкретни законодателни промени, за да дадем възможност на банките да поддържат необходимата ликвидност, така че да могат да отпускат на домакинствата и фирмите нужното им финансиране", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК. 

    ЕК предложи няколко „временни решения“ под формата на целенасочени изменения на пруденциалните правила на ЕС за банките (Регламента за капиталовите изисквания) с цел да се осигури максимална възможност за банките да отпускат кредити и да поемат загуби, причинени от коронавируса. Комисията предлага извънредни мерки от временен характер, за да облекчи непосредственото въздействие на събитията във връзка с коронавируса чрез адаптиране на графика за прилагане на международните счетоводни стандарти за капитала на банките, чрез преференциално третиране на публичните гаранции, предоставени по време на настоящата криза, чрез отлагане на датата за прилагане на изискването за буфер на съотношението на ливъридж и чрез промяна на начина, по който някои експозиции се изключват от това съотношение.

    Комисията също така предлага по-ранна дата на прилагане на няколко от договорените мерки, които стимулират банките да финансират наетите лица, МСП, както и инфраструктурни проекти.

    Комисията насърчава банките и надзорните органи да се възползват от гъвкавостта, предвидена в счетоводните и пруденциалните правни норми на ЕС. Така например в съобщението се потвърждава и се приветства възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС по отношение на законоустановените и частните мораториуми върху погасителните вноски (насоки на ЕБО от 2 април).

    В съобщението са откроени и областите, в които банките се приканват към отговорни действия, например като се въздържат от разпределяне на дивиденти на акционерите или като възприемат консервативен подход при изплащането на променливи възнаграждения.

    В представеното днес съобщение се припомнят и начините, по които банките могат да помогнат на предприятията и гражданите чрез предоставянето на цифрови услуги, включително безконтактни и цифрови плащания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки