четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1044 прочитания

    Кофас: През 2020 китайската икономика ще расте въпреки Covid-19

    Това ще даде положително отражение не само върху страната, а и върху останалите икономики по света
    30 април 2020, 10:35 a+ a- a

    Китайската икономика не само успява да се възстанови бързо след епидемията от коронавирус, но се очаква да покаже темп на растеж от 4% през 2020 г., прогнозира Кофас, международна компания, специализирана в управлението на риска.

    Въпреки ситуацията, китайското правителство е уверено по отношение на своите икономически цели. В страната са предприети проактивни мерки, които да ограничат въздействието от шока на пандемията и по този начин да подпомогнат икономиката на страната да продължи да расте.

    Комунистическата партия на Китай предвиждаше ръст от 5,6%, като настъплението на Covid-19 ограничи постигането на този резултат. Въпреки това се очаква правителството да съумее да ограничи шока, в резултат на което да бъде постигнат ръст на икономиката за 2020 г.

    „Създаденият по-устойчив модел на растеж, воден от потреблението, би могъл да доведе до благоприятен ефект през първата половина на 2021 г. Това би позволило на китайското правителство да постигне целта си, което несъмнено ще даде положително отражение не само върху Китай, а и върху останалите икономики по света.“, прогнозира управителят на Кофас, Пламен Димитров.

    Въпреки че икономиката е изправена все още пред предизвикателства, китайските власти предприемат действия за компенсиране на въздействието на пандемията и постигане на стабилизация и растеж. Народната банка на Китай (PBOC) например въведе намаляване на лихвите. Независимо от гъвкавостта, осигурена от тези решения, ще бъде необходимо държавата да прибегне до агресивно парично и фискално облекчаване, за да постигне консолидация на своята икономика. 

    За разлика от 2009 г., маневрите, които властите биха могли да направят са много по-ограничени. Така например, валутните резерви (FX) не са достатъчни за покриване на изходящите потоци и това би могло да окаже амортизационен натиск върху китайския юан. На фискалния фронт допълнителните инвестиции в инфраструктура ще увеличат задлъжнялостта на местно ниво, което ще доведе до натиск върху банковия сектор и силно задлъжнелите корпорации. В този контекст е възможно и увеличение на просрочените облигации и корпоративна несъстоятелност, както и усилията за преструктуриране в банковия сектор. Като се има предвид деликатния баланс, който ще се изисква, шансът за неправилно прилагане на фискални политики е по-висок от всякога.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място