петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1490 прочитания

    България е на 16-та позиция от 117 държави по бюджетна прозрачност

    Страната ни е и в Топ 3 на държави-членки на ЕС с най-добри показатели, показва индексът „Отворен бюджет“ за 2019 г.
    30 април 2020, 14:08 a+ a- a

    Прозрачност в България, сравнена с други държави

    Оценката за бюджетна прозрачност на България в седмото изследване на Международното бюджетно партньорство „Отворен бюджет“ достигна 71 пункта – най-високата, поставяна от 2006 г., когато България участва за първи път. Това е значително подобрение както спрямо първия поставен индекс в проучването от 2006 г., когато стартира с оценка от 47 пункта, така и спрямо предходното проучване през 2017 г. с оценка от 66 пункта. 

    Като сравнение спрямо общите резултати от проучването, оценката за бюджетна прозрачност на страна ни се позиционира на 16-та позиция сред 117 държави, включени в изследването. По този начин България попада във втората група държави с оценка между 60 и 80 (от максимални 100), които се класифицират като страни, предоставящи „значителна информация“ за бюджета. Оценката за бюджетна прозрачност на България съответства на средната стойност за страните-членки на ОИСР и съгласно резултатите България се нарежда сред трите държави-членки на ЕС с най-добри показатели – след Швеция и Франция. 

    Обществена достъпност до бюджетните документи в България

    Индексът „Отворен бюджет“ е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност, което оценява степента, в която правителствата на 117 страни по света осигуряват на обществото навременна и подробна информация за бюджета. Индексът покрива процедурите по съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета, както и отговорностите на други институции като независимите фискални институции, националните одитни институции и законодателната власт в бюджетния процес.

    Като цяло, проучването констатира, че правителството в България предоставя значителен обем информация чрез осемте основни вида ключови бюджетни документа, които са обект на оценка. От най-съществено значение за отбелязания напредък през последните години е изготвянето и публикуването на „Бюджет за гражданите“ на различни етапи от бюджетния процес, както и значителното разширение на обема и качеството на информацията на етапите на бюджетното планиране и съставяне. 

    Настоящият резултат е оценка на усилията на правителството и на Министерството на финансите за предоставяне на повече информация за управлението на публичните финанси, като осигурява лесен достъп за широката публика до бюджетните документи, включително и разработени на достъпен език за целеви групи от гражданското общество – неексперти, обясниха от финансовото ведомство. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS