петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1905 прочитания

    Димитър Радев: В следващите три месеца очаквам развитие по присъединяването ни към ERM II

    Вече има над 50 хиляди заявки за отсрочване на кредити, посочи управителят на БНБ
    30 април 2020, 17:14 a+ a- a

     

    Вече има над 50 хиляди заявки за отсрочване на кредити, от които са одобрени повече от 25 хиляди. Още сме в началото на този процес и заявките могат да се подават до 22 юни и е логично да очакваме, че числото ще се увеличи. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БТВ.

    Радев коментира и суаповата линия между БНБ и ЕЦБ. "Технически такова споразумение означава, че можем при необходимост да получаваме евро срещу левове по фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв. Споразумението е израз на доверие към България и към БНБ. То показва България като страна с добра финансова репутация, на която пазарите и инвеститорите могат да имат доверие".

    По думите му споразумението е обявено като предпазно и Радев вече е информирал президента на ЕЦБ, че не възнамеряваме да теглим суми по суапа.

    На въпрос дали суаповата линия е част от пътя ни към еврозоната, управителят на БНБ заяви: „Юридически не, съдържателно да“. Според Радев България се подготвя да участва във валутния механизъм като предпоставка за присъединяване към еврозоната. "Това е контекстът, в който тази суапова линия се установява".

    На въпрос дали сме готови да влезем във валутния механизъм през юли, Радев подчерта: „Готови сме да влезем, категорично“. Според него “много важно развитие в последния месец бе поетият ясен и силен политически ангажимент от страна на министър-председателя, на правителството, в резултат на което процесът, който беше забавен за няколко месеца, сега е напълно възстановен. В рамките на следващите три месеца очаквам да има развитие, заяви управителят на БНБ.

    В отговор на въпроса дали кризата с коронавируса ще даде отражение, Радев поясни, че наред с друго говорим и за политически процес. "В политическата сфера винаги може да има развития, които е трудно да се предвидят. И българските, и европейските институции сега са ангажирани с коронавируса. Не трябва да се забравя и фактът, че става въпрос за сложен административен и бюрократичен процес, който ангажира не само българското правителство и БНБ, но също ЕЦБ, Европейската комисия, 19 страни – членки на еврозоната, плюс Дания. Но действително очаквам развитие в рамките на следващите три месеца".

    Няма да има обезценяване на лева преди влизането ни в така наречената чакалня на еврозоната, категоричен беше управителят на БНБ. Имаме исторически най-високо равнище на брутния международен валутен резерв на БНБ и валутният пазар е спокоен.

    По отношение на състоянието на банките управителят на БНБ подчерта, че банките са много по-добре подготвени сега, отколкото при кризата от 2008. Но от друга страна мащабите и дълбочината на кризата сега може да са много по-големи от тези през 2008, когато генезисът на кризата беше различен.

    Според управителя на БНБ консолидацията на банки е стратегически процес, който протича особено активно през последните 5 години. В настоящия момент не е основен приоритет поради състоянието на пазара, но е стратегически процес, който в бъдеще ще продължи.

    Радев коментира и пакета от мерки на БНБ за над 9 млрд. и 300 млн. лв. "Ние приехме три групи от мерки във връзка с кризата. Първата е свързана с осигуряване на нормалното функциониране на паричния режим и платежните системи, които имат това значение в икономиката, каквото има здравният сектор по отношение на пандемията. Втората група е засилването на капиталовата и ликвидната позиция на банките така, че те да бъдат още по-добре подготвени за кризата и да могат да облекчават условията и последствията от кризата за клиентите си. Мерките включват пълно капитализиране на печалбата в банковия сектор, намаляване на чуждите експозиции и анулиране на предвидените увеличения на антицикличния капиталов буфер. Всички тези мерки са вече напълно изпълнени и без изключения, включително от клоновете на банките и дъщерните им дружества".

    По отношение на тегленето на нов заем управителят на БНБ заяви, че с актуализацията на бюджета този въпрос е решен и лимитът е увеличен. "Навлизаме във време на дефицити, които трябва да се финансират, включително на международните пазари, така че в това няма нищо извънредно". Радев посочи, че очаква правителството да излезе като емитент на международните пазари, но обърна внимание и на редовните емисии на държавни ценни книжа вътре в страната. „Ние все още имаме лукса да отказваме. Знаете, че при последната емисия, която се администрира от БНБ, Министерството на финансите отказа заради цената да реализира емисията. Така че сме в добра позиция. Човек, който има нужда от заеми, ги получава тогава, когато е в добра финансова позиция и ние сме в такава“, категоричен бе Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ