четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1752 прочитания

    ЕК прогнозира свиване със 7.2% на българската икономика през 2020

    Брюксел предвижда рецесия във всички държави членки тази година
    07 май 2020, 09:42 a+ a- a

    Българската икономика ще се свие със 7.2% тази година. Това сочи пролетната прогноза на Европейската комисия. През февруари ЕК очакваше ръст на БВП у нас за 2020 от 2.9%.

    "Силата на българската икономика и положителният външен и фискален баланс преди пандемията от Covid-19 би трябвало да помогнат на страната да се възстанови от големия икономически шок, предизвикан от пандемията", посочва ЕК в документа за България. "Безработицата вече се увеличава, макар и от ниски нива и въпреки че правителствената подкрепа смекчава удара върху пазара на труда", допълват от Комисията.

    За тази година очакванията са безработицата да достигне 7%, а през 2021 да се понижи до 5.8%.

    "Равнището на безработица се е увеличило значително след въвеждането на мерките срещу разпространението на коронавируса, като тенденцията частично е подкрепена от завръщащи се от чужбина работници. Най-много работни места ще бъдат загубени в сектора на услугите (на който се дължи 60% от заетостта), където нарушаването на дейността се очаква да продължи най-дълго", отбеляват от ЕК. "Номиналният растеж на заплатите след години на съществен растеж се очаква да отслабне до 3.5% през 2020 и 2.25% през 2021".

    "Инвестциите се очаква да се понижат значително през 2020 и да се възстановят частично през 2021", се посочва в документа за страната. 

    "Потребителската инфлация ще се понижи до 1.1% през 2020 и ще остане на това равнище и през 2021. До голяма степен това може да се обясни със срива на петролните цени", подчертава ЕК.

    Заради трудната макроикономическа ситуация, при която ще се увеличат разходите за безработица и социални помощи и ще намалеят приходите от данъци, България ще отчете бюджетен дефицит от 2.8% тази година и 1.8% през 2021, предвижда ЕК.

    Възстановяване на икономическата активност се очаква през втората половина на 2020 с постепенното премахване на ограничителните мерки. Очаква се вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да расте през четвъртото тримесечие, се посочва в документа.

    За 2021 ЕК очаква икономиката ни да отчете ръст от 6%.

    Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 7.4% през 2020 и да отбележи растеж от около 6.1% през 2021. Всички страни членки се очаква да изпаднат в рецесия.

    Икономическото възстановяване на всяка държава членка ще зависи не само от развитието на пандемията в съответната държава, но и от структурата на нейната икономика и от способността ѝ да реагира с водещи до стабилизиране политики. Като се има предвид взаимозависимостта на икономиките на ЕС, динамиката на възстановяването във всяка държава членка ще се отрази също така на степента на възстановяване на останалите държави членки.

    "Непосредствените последици ще бъдат значително по-тежки за световната икономика в сравнение с финансовата криза, мащабът на въздействието ще зависи от развитието на пандемията, от способността ни да възобновим безопасно икономическата дейност и след това да се възстановим. Сътресението е симетрично: всички държави от ЕС са засегнати и се очаква всички те да бъдат в рецесия през тази година. ЕС и държавите членки вече постигнаха съгласие относно извънредни мерки за смекчаване на въздействието. Колективното ни възстановяване ще зависи от прилагането на трайни стабилни и координирани ответни мерки на равнището на ЕС и на национално равнище. Заедно сме по-силни", посочи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията.

    Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката, заяви: "Европа преживява икономическо сътресение, което няма еквивалент от Голямата депресия насам. Както мащабът на рецесията, така и степента на възстановяване ще бъдат неравномерни, тъй като те ще зависят от темпа на преустановяване на ограничителните мерки, от значението на услуги като туризма за всяка икономика и от финансовите ресурси на всяка държава. Тези различия представляват заплаха за единния пазар и за еврозоната. Въпреки това обаче те могат да бъдат смекчени чрез решителни, съвместни действия на европейско равнище. Трябва да посрещнем това предизвикателство".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава