събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  665 прочитания

  Над 16 500 проекта са подадени по схемата за безвъзмездна помощ на малки компании

  По мярката ще бъде предвиден допълнителен ресурс от 20 млн. лева
  15 май 2020, 15:09 a+ a- a

  Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева са подадени по схемата за безвъзмездна помощ за микро, малки и средни предприятия, която стартира на 14 май. 

  Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в МС, на който бяха представени социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от пандемията у нас.

  Приемът на заявления продължава, а схемата ще остане отворена, докато има налично финансиране.  „Считаме, че това е начин парите между 3 000 и 10 000 лв. в зависимост от оборотите на фирмата, най-бързо да стигнат до тези, които които имат от нужда от тях“, каза Дончев. 

  Пикът във вчерашния ден е бил между 12:00 и 13:00 ч., когато активните потребители в системата са било близо 30 хиляди, което по думите на Дончев е много над много над обичайните нива. Той отбеляза, че така Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ достига до нови фирми и лица, до които никога не достигала. Той отчете, че подадените проекти по същата програма в рамките на този програмен период до момента са били 9 500, а за период от малко над 24 часа те са надхвърлили 16 000. Според Дончев рекордният брой заявки е резултат както от либерализирания подход на кандидатстване, така и от опростения формат на заявленията.

   „Тази система доказа своите параметри и има изключителен интерес. Затова обмисляме в понеделник, по време на заседанието на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, да бъде предвиден допълнителен ресурс от минимум 20 млн. лева към бюджета от 173 милиона лева по процедурата към момента“, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. 

  Той припомни, че след предприетите действия, съгласувани с Брюксел, в оперативната програма има над 600 милиона лева. „Ние ще направим така, че първо за най-малките, а след това с предстояща процедура, която се надявам да стартира до средата на юни, ще осигурим ликвидност и за големите предприятия.“

  Караниколов уточни, че бюджетът за иновации, който е фокус на тази програма, ще се запази, за да могат предприятия, които не са затворил, да се възползват от ресурс за финансиране на иновативни проекти. „Освен ликвидността, която ще осигурим в микро, малки и средни предприятия, ние ще запазим възможността българската икономика да се развива, така както беше преди тази епидемия.“

  Кандидатстването по схемата продължава, докато не се изчерпа заявеният бюджет. Заявленията ще бъдат обект на проверка, като е направева организация тя да се случи максимално бързо. Очаква се първите преводи да бъдат направени през юни, стана ясно по думите на Дончев.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 21 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 22 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 22 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 24 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 24 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души