четвъртък, 02 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1000 прочитания

  Мярката 60/40 ще действа по нов начин след 1 юли

  До момента по схемата са подадени заявления за над 191 000 работници и служители
  15 май 2020, 15:38 a+ a- a

  Мярката 60/40 ще действа до 30 юни, а след 1 юли тя ще продължи, но вероятно с нов дизайн и по нов начин.

  Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, на който бяха представени социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от пандемията у нас.

  До края на юни работодателите могат да кандидатстват за компенсации. По какъв начин ще действа мярката след 1 юли се обсъжда в момента, като предстои дискусия със социалните партньори.

  Сачева определи мярката като работеща и обяви, че вече 45 дни устойчиво събира повече заявления и повече работници и служители могат да запазят работните си места. До момента по мярката са подадени 12 187 заявления за 191 344 работници и служители.

  Тепърва обаче предстои оценка на ефективността на мярката, като по думите на Сачева двата индикатора за това ще са колко души се очаква да запазят работата си, благодарение на нея, и колко е спаднал ръстът на регистрация на безработни.

  Към днешна дата общият брой безработни е 300 766 души, като 201 000 са били безработни преди 13 март, съобщи още Сачева.

  Министърът съобщи, че от началото на кризата до момента 28 271 души са постъпили на работа. Те са предимно в сектор здравеопазване - немедицински дейности, а също и в сферата на социалните дейности, патронажа, транспорта, производството на храни и напитки, логистиката и доставките.

  Сачева отчете още, че среднодневният брой на регистрираните безработни намалява. В началото на кризата е имало ден с 9000 регистрирани, а за 13 май данните сочат, че общо 1 538 са се регистрирали, като 833 от тях са заявили, че се регистрират поради кризата с коронавируса.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 5 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 6 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 7 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 10 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group