четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1520 прочитания

    БТПП: Промяна на данъчната система ще увеличи сивия сектор

    Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците, предупреждават от организацията
    19 май 2020, 13:41 a+ a- a

    Прилагането на различни ставки на ДДС е неефективен инструмент - свързан е с бюджетни загуби, повишаване на административната тежест в данъчно отношение и дори с липсата на краен ценови ефект върху потребителите – заради запазване на цените на стоките. За това предупреждават от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) по повод дискусиите за въвеждане на редуцирани ставки на ДДС за някои стоки и като се позовават на тяхно изследване преди години чрез Европейски иновационен и информационен център (EEN) на опита на няколко европейски страни, които имат диференцирани ставки.

    При въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава рискът от данъчни измами и укриване на ДДС, защото се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалена ставка.

    От БТПП припомнят, че данъчната система у нас е построена така, че основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от косвени данъци – най-вече постъпленията от ДДС и акцизи, при наличието на действащи ниски ставки за преките данъци (корпоративен и личен). Това позволява да се създадат по-атрактивни условия за икономическите оператори и предприемачите от всички категории, заради ниските преки данъци. Намалението на ставките на косвените данъци/въвеждането на диференцирани ставки по групи стоки означава, че ще се търсят решения за балансиране, а това за съжаление ще наложи увеличение на преките данъци, за да се попълнят липсите.

    Приходите от данъка върху добавената стойност имат между 26% и 45% дял от всички данъчни приходи през периода 1998-2019. За 2019 общите данъчни приходи възлизат 23.6 млрд. лв, а приходите от ДДС са в размер на 11 млрд. лв. Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците, отбелязват от организацията. 

    В много от страните в ЕС имат различни ставки за ДДС, но за разлика от България в тези държави преките данъци са високи. Например, във Франция данъкът върху доходите е 51.5%, в Германия – 47.5%, а в България – 10%.

    Според БТПП единна ставка за данъка върху добавената стойност създава истинска равнопоставеност на стопанските субекти, независимо в кои сектори работят. В България намалена ставка от 9% за ДДС се прилага единствено за нощувките при хотелите – като тук презумпцията е, че от международния туризъм (посещенията на чужденци) се създават основните приходи в сектора и той се разглежда като един вид износ.

    Както е известно, в последните години бюджетът на страната завършваше с излишък или малък дефицит, а в този смисъл идеите за промяна на принципите на данъчната система, без значение от кого се дават, могат да доведат единствено и само до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор, коментират от БТПП.

    Никой разумен управник, при една работеща данъчна система, която в продължение на няколко години допринася за повишаване на кредитния рейтинг на страната, не би предприемал действия за нейното утежняване. Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди повече от 25 години винаги е следвала философията за единна ставка. БТПП разчита, че преди да се предприемат каквито и да е било решения, особено по средата на данъчната година за промяна в данъците, те следва да бъдат предварително анализирани и поставени на широко обществено обсъждане, в това число и с работодателските организации в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк