четвъртък, 02 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  425 прочитания

  Американската икономика може да понесе „трайни увреждания“

  За това предупредиха финансовият министър и председателя на Федералния резерв на страната
  20 май 2020, 11:45 a+ a- a

  Американският финансов министър Стивън Мнъчин и председателят на Федералния резерв Жером Пауъл дадоха мрачни оценки за крехкото положение на икономиката, като предупредиха за предстоящи големи загуби на работни места в идните месеци. Това стана по време на изслушването им от Банковия комитет в Сената.

  Двамата обаче предложиха противоположни стратегии за справяне с тази прогноза. Според Пауъл трябва да се отпусне повече фискална помощ за щатите и бизнеса, за да се избегне постоянна загуба на работни места. Според Мнъчин без скоростно отваряне, икономиката може никога да не се възстанови напълно.

  Ако щатите удължат мерките за ограничаване на вируса, американската икономика може да понесе „трайни увреждания“, заяви Мнъчин. До скоро той очакваше финансовото министерство да си възстанови всичките $454 милиарда от Конгреса. Сега обаче той обясни, че „основният сценарий“ е правителството да загуби пари. „Очакваме да понесем някои загуби от тези инструменти“, обясни той.

  От своя страна председателят на Фед Жером Пауъл предупреди, че последиците за икономиката могат да се окажат дълготрайни, ако политиката за отговор на кризата не е достатъчно агресивна и отново повтори, че икономиката може да се нуждае от повече помощ, за да премине през пандемията без „дългосрочни белези“. Той предложи централната банка да започне да изкупува общински дългове и се съгласи, че федералното правителство и местното управление на щатите ще забавят възстановяването, ако започнат да съкращават работници насред свиване в бюджета.

  „Разбира се най-важното нещо е хората да вярват, че е безопасно да се върнат на работа. И това се отнася до разумно, премислено подновяване на икономиката, нещо, което всички ние искаме и нещо, на което сме в ранните стадии“, заяви Пауъл. „То ще е комбинация от овладяване на вируса, разработване на лекарства и ваксина“, каза още той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 7 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 7 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 8 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 11 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group