четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1566 прочитания

    ЕК предложи по-голям бюджет на ЕС

    Общият му размер възлиза на €1,85 трилиона
    28 май 2020, 14:27 a+ a- a

    Европейската комисия (ЕК) предложи по-голям бюджет на ЕС за справяне с непосредствените икономически и социални щети, нанесени от причинената от коронавируса пандемия, за започване на устойчиво възстановяване и осигуряване на закрила и създаване на работни места.

    Предложениятю се основават на:
    - Инструмент на ЕС за спешна помощ Next Generation EU от 750 милиарда евро за временно увеличаване на финансовите ресурси на бюджета на ЕС със средства, набрани на финансовите пазари. Набраните средства ще бъдат насочвани чрез програми на ЕС в подкрепа на незабавните мерки, необходими за защита на поминъка, за съживяване на икономиката и за насърчаване на устойчив и стабилен растеж.

    - По-силна многогодишна финансова рамка за периода 2021—2027 г. за бързо насочване на инвестициите към областите, в които те са най-необходими, за укрепване на единния пазар, за засилване на сътрудничеството в области като здравеопазването и управлението на кризи, както и за осигуряване на дългосрочен бюджет на Съюза за управление на екологичния и цифровия преход и за изграждане на по-справедлива и по-устойчива икономика.

    Заедно с трите важни защитни мрежи за работниците, предприятията и държавите, възлизащи на пакет в размер на 540 милиарда евро, одобрени от Европейския съвет на 23 април 2020 г., тези извънредни мерки, предприети на равнище ЕС, ще достигнат до 1,290 трилиона евро целева първоначална подкрепа за възстановяването на Европа.

    Какво е общото равнище на предложението?
    Инструментът Next Generation EU ще укрепи бюджета на ЕС с допълнителни 750 милиарда евро. Това ще бъде временен инструмент за спешна помощ, създаден с цел да започне възстановяването на Европа и да се окаже подкрепа на тези отрасли от икономиката, които най-много се нуждаят от нея.

    Финансовата рамка за 2021—2027 г., предложена от Комисията през 2018 г., подкрепена от механизма за справедлив преход и предложените промени, продължава да бъде основната отправна точка за последната фаза на преговорите.

    С Next Generation EU и целевите увеличения на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. общият финансов капацитет на бюджета на ЕС ще достигне 1,85 трилиона евро.

    Европейският фонд за развитие, който понастоящем представлява междуправителствено споразумение за финансиране на политиката за развитие в държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, възлизащо на 30 милиарда евро за периода 2014—2020 г., остава интегриран в бюджета на ЕС.

    Същината на първоначалното предложение на Комисията от май 2018 г. не се променя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“