четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    963 прочитания

    ЕК представи механизъм за финансиране на екологични инвестиции в публичния сектор

    По него България ще може да получи 2,693 милиарда евро
    28 май 2020, 16:29 a+ a- a

    Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена сделка, Николас Шмит, европейски комисар по заетостта и социалните права, и Елиса Ферейра, европейски комисар за кохезията и реформите, представиха механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор в подкрепа на екологичните инвестиции. 

    Механизмът ще се прилага с участието на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще насърчава инвестициите на публичните органи, които подпомагат прехода към климатично неутрална икономика в полза на регионите с високо потребление на въглища и високи въглеродни емисии. Той ще разполага с 1,5 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от бюджета на ЕС и с до 10 млрд. евро под формата на заеми от собствените ресурси на Европейската инвестиционна банка. Механизмът ще привлече общи инвестиции до 25—30 млрд. евро в услуга на териториите и регионите, които са най-силно засегнати от прехода към климатично неутрална икономика, отдавайки предимство на тези, които не разполагат с достатъчен ресурс да посрещнат съответните разходи.

    Всички държави членки ще имат достъп до механизма първоначално въз основа на национални пакети, посредством покани за представяне на предложения, които отговарят на следните критерии:
    - проекти, които подпомагат територии, посочени в одобрен териториален план за справедлив преход;
    - проекти, които получават заем от ЕИБ по линия на механизма;
    - проекти, които не генерират достатъчно приходи на пазарен принцип.

    Проектите трябва също така да са съобразени с условията на политиката на ЕИБ за отпускане на заеми. Областите на инвестиции включват енергийната и транспортната инфраструктура, районните отоплителни мрежи, обществения транспорт, мерките за енергийна ефективност и социалната инфраструктура, както и други проекти, които носят пряка полза на засегнатите региони и могат да намалят социално-икономическите разходи, свързани с прехода към климатично неутрална Европа до 2050 г.

    Понастоящем държавите членки подготвят териториалните планове за справедлив преход, които ще бъдат представени на Европейската комисия за одобрение. Те ще осигурят рамката за подпомагане по линия на трите стълба на Механизма за справедлив преход:
    - фонда за справедлив преход, който ще предоставя безвъзмездни средства,
    - специалната схема в рамките на InvestEU, предназначена да привлече частно финансиране,
    - механизма за отпускане на заеми в публичния сектор, за който се отнася настоящото предложение.

    Комисията осигурява техническа подкрепа при разработването на териториалните планове за справедлив преход на всичките 18 държави членки, които са поискали съдействие.

    По този механизъм България ще може да получи 2,693 милиарда евро.

    По-нататъшни стъпки
    Предложението ще бъде обект на преговори с Европейския парламент и Съвета с оглед на бързото му приемане. Очаква се първите покани за представяне на проекти да бъдат отправени след приемането и влизането в сила на механизма за отпускане на заеми в публичния сектор и одобряването на териториалните планове за справедлив преход. Преди първата покана ще трябва да бъде подписано административно споразумение с Европейската инвестиционна банка, за да се определят редът и условията за прилагане на механизма.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място