петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1014 прочитания

    Европейското финансиране за България може да достигне €30 млрд.

    Още в рамките на тази година България би имала възможност да има достъп до €692 млн., заяви вицепремиерът Томислав Дончев
    03 юни 2020, 11:48 a+ a- a

    „В момента има само предложения на ЕК за многогодишната финансова рамка (МФР), като не е ясно дали финално ще изглежда по този начин“, обясни министър-председателят Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерски съвет. 

    „В началото на следващата година влизаме в нов програмен период и към момента сме, надявам се, на финална фаза на процедурата за одобряване на МФР. Всякакво допълнително финансиране влиза по дефиниция в синхрон с всички средства, които така или иначе България трябва да ползва от началото на следващата година“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

    Целият пакет финансиране по МФР, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16,717 млрд., което включва средства от Кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, програма за развитие на селските райони, Миграция и сигурност и т.н.

    „Новото предложение, т.нар. Next Generation EU, е в размер на 12,845 млрд. Това е предложението, от което 9,717 млрд. е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3,128 млрд. Характерното за това финансиране, е че то ще се разхожда в доста по-къси хоризонти и ако следващия програмен период е 2021-2027, по-голямата част от това финансиране трябва да бъде ползвано до 2024 година“ обясни още Дончев. 

    Това са огромни като обем средства, с които почти се удвояват средствата, които би ползвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 млрд., но това финансиране не е безусловно. То е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но в същото време има силен реформатоски уклон, насочен към Зелената сделка, модернизация на икономиките, високи технологии и реформи. 

    Към момента не са ясни механизмите за разпределение. Позицията на България е, че трябва да бъде максимално синхронно, за да няма паралелен ред. Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде автоматично, а ще бъде локирано на ниво ЕК и ще се кандидатства на база определени изисквания, които държавите членки трябва да покрият.

    Вицепремиерът Дончев обясни още: „Добрата новина тук е, че по всяка вероятност, ако има МФР в рамките на годината, още в рамките на тази година България би имала възможност да има достъп до €692 млн. За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли – да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми, ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай в късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели – фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения, както и бенефициентите на всякакъв тип социални политики.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава