четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1301 прочитания

    ЕК започва втори етап на консултацията за минималните заплати

    Искаме да гарантираме, че всички работници в ЕС са защитени чрез справедлива минимална работна заплата, която ще им позволи да живеят достойно, подчерта Валдис Домбровскис
    03 юни 2020, 16:39 a+ a- a

    Европейската комисия започва втория етап от консултацията с европейските синдикати и организации на работодателите относно начините да се гарантират справедливи минимални работни заплати за всички работници в Европейския съюз. Първият етап от консултацията се проведе между 14 януари и 25 февруари 2020, като Комисията получи отговори от 23 европейски социални партньори. Въз основа на получените отговори ЕК заключи, че са необходими допълнителни действия на равнището на ЕС. 

    Минималните работни заплати са от значение както в държавите, които разчитат единствено на колективно договорени прагове на възнагражденията, така и в тези, които имат законоустановена минимална работна заплата, отбелязват от ЕК.

    "Искаме да гарантираме, че всички работници в ЕС са защитени чрез справедлива минимална работна заплата, която ще им позволи да живеят достойно, независимо от това къде работят", заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

    "Всеки шести работник попада в категорията на нископлатените работници в ЕС, като по-голямата част от тях са жени. Тези работници поддържаха нашите общества и икономики, когато всяка друга дейност трябваше да спре. Но колкото и да е парадоксално, те ще бъдат засегнати най-тежко от кризата. Работата по инициатива относно минималните заплати в ЕС е съществен елемент от нашата стратегия за възстановяване. Всеки заслужава достоен стандарт на живот", подчерта еврокомисар Никола Шмит, отговарящ за работните места и социалните права.

    Комисията няма за цел да се въведе единна европейска минимална работна заплата, нито да се хармонизират системите за определяне на минималната работна заплата. Ако бъде приета, мярката ще се прилага различно в зависимост от системите и традициите на държавите членки при определянето на минималната работна заплата, като изцяло се зачитат националната компетентност и свободата на договаряне на социалните партньори.

    В консултационния документ за втория етап се посочват възможни действия от страна на ЕС, с които да се гарантира, че минималните работни заплати се определят на подходящо равнище и защитават всички работници. Инициативата на ЕС ще има за цел да се гарантира, че: е налице добре функциониращо колективно договаряне, когато се определят заплатите ; националните нормативни уредби позволяват определянето и редовното актуализиране на минималните работни заплати да става в съответствие с ясни и стабилни критерии; социалните партньори участват ефективно в определянето на законоустановената минимална работна заплата, за да допринесат за фиксирането ѝ на адекватно равнище; разликите в минималната работна заплата и случаите, в които тя не се прилага, са отстранени или ограничени; националните рамки за минимална работна заплата се спазват ефективно и са въведени механизми за наблюдение.

    Социалните партньори се приканват да отговорят на въпросите в консултацията до 4 септември 2020, включително и на това какъв вид инструмент би бил най-подходящ. Комисията обмисля както законодателни, така и незаконодателни инструменти, например директива в областта на условията на труд и препоръка на Съвета.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 4 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки