сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  695 прочитания

  ЕК започва втори етап на консултацията за минималните заплати

  Искаме да гарантираме, че всички работници в ЕС са защитени чрез справедлива минимална работна заплата, която ще им позволи да живеят достойно, подчерта Валдис Домбровскис
  03 юни 2020, 16:39 a+ a- a

  Европейската комисия започва втория етап от консултацията с европейските синдикати и организации на работодателите относно начините да се гарантират справедливи минимални работни заплати за всички работници в Европейския съюз. Първият етап от консултацията се проведе между 14 януари и 25 февруари 2020, като Комисията получи отговори от 23 европейски социални партньори. Въз основа на получените отговори ЕК заключи, че са необходими допълнителни действия на равнището на ЕС. 

  Минималните работни заплати са от значение както в държавите, които разчитат единствено на колективно договорени прагове на възнагражденията, така и в тези, които имат законоустановена минимална работна заплата, отбелязват от ЕК.

  "Искаме да гарантираме, че всички работници в ЕС са защитени чрез справедлива минимална работна заплата, която ще им позволи да живеят достойно, независимо от това къде работят", заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

  "Всеки шести работник попада в категорията на нископлатените работници в ЕС, като по-голямата част от тях са жени. Тези работници поддържаха нашите общества и икономики, когато всяка друга дейност трябваше да спре. Но колкото и да е парадоксално, те ще бъдат засегнати най-тежко от кризата. Работата по инициатива относно минималните заплати в ЕС е съществен елемент от нашата стратегия за възстановяване. Всеки заслужава достоен стандарт на живот", подчерта еврокомисар Никола Шмит, отговарящ за работните места и социалните права.

  Комисията няма за цел да се въведе единна европейска минимална работна заплата, нито да се хармонизират системите за определяне на минималната работна заплата. Ако бъде приета, мярката ще се прилага различно в зависимост от системите и традициите на държавите членки при определянето на минималната работна заплата, като изцяло се зачитат националната компетентност и свободата на договаряне на социалните партньори.

  В консултационния документ за втория етап се посочват възможни действия от страна на ЕС, с които да се гарантира, че минималните работни заплати се определят на подходящо равнище и защитават всички работници. Инициативата на ЕС ще има за цел да се гарантира, че: е налице добре функциониращо колективно договаряне, когато се определят заплатите ; националните нормативни уредби позволяват определянето и редовното актуализиране на минималните работни заплати да става в съответствие с ясни и стабилни критерии; социалните партньори участват ефективно в определянето на законоустановената минимална работна заплата, за да допринесат за фиксирането ѝ на адекватно равнище; разликите в минималната работна заплата и случаите, в които тя не се прилага, са отстранени или ограничени; националните рамки за минимална работна заплата се спазват ефективно и са въведени механизми за наблюдение.

  Социалните партньори се приканват да отговорят на въпросите в консултацията до 4 септември 2020, включително и на това какъв вид инструмент би бил най-подходящ. Комисията обмисля както законодателни, така и незаконодателни инструменти, например директива в областта на условията на труд и препоръка на Съвета.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  САЩ се отказаха от отнемането на визи на студенти, ако се обучават изцяло онлайн
  Решението бе оспорвано в съда от Харвард, MIT, 18 щата и над 10 технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter
  преди 58 минути
  ЕС съкрати списъка на страните, за които ще отвори границите си
  От списъка са изключени Сърбия и Черна гора
  преди 2 часа
  МВнР представи интерактивна карта с актуална информация за пътуването по света
  Тя предоставя информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от Covid-19
  преди 2 часа
  БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията
  Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките се удължава до 31 март 2021 г.
  преди 3 часа
  234 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо заболелите са 7645