петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2627 прочитания

    ДДС за ресторанти, книги, бебешки храни и пелени става 9%

    Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021
    10 юни 2020, 13:33 a+ a- a

    Ставката на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени се намалява от 20 на 9%, реши парламентът днес. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/. Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021.

    Изрично са изброени бебешките храни и пелени, за които ще се прилага 9% ДДС. Това са адаптираните бебешки млека и каши, пюрета и памперси.

    Не беше подкрепено предложението на "Обединени патриоти" за намалено ДДС и за нискоалкохолните напитки като виното и бирата, както и предложението на Валери Симеонов намалената ставка да обхване и туроператорските услуги.

    Отхвърлено беше и искането на "БСП за България" да се намали на 9% ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, медицинските изделия и основните храни. Така ставката за тях остава 20%.

    Еднократна помощ за покриване на част от разходите за началото на учебната 2020-2021 година ще получат и семействата на осмокласниците със средномесечен доход на член от семейството до 450 лв., реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за ДДС. Промените са разписани в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта. С тях се изменят и текстове от Закона за извънредното положение. Досега еднократна помощ в размер на 250 лв. по реда на Закона за семейните помощи за деца получаваха първокласниците. С приетите текстове се предвижда такава и за децата, които са записани в осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2020/2021 г., когато децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. 

    Помощта ще се предоставя независимо от дохода на семейството за деца с трайни увреждания, за деца с един жив родител или настанени в семейства на роднини и/или близки и приемни семейства. Предвижда се сумата да се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизането в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок на учебната 2020/2021 г., ако детето продължава да посещава училище. Ако ученикът допусне пет отсъствия в рамките на месец или не постъпи в училище без уважителни здравословни причини през втория учебен срок, отпусканите средства ще се възстановяват.

    Служителите на първа линия в борбата с COVID-19 ще могат да ползват ваучери за почивка на стойност 210 лв. в срок до 31 ноември 2021, реши окончателно парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за ДДС. Депутатите гласуваха помощта за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм да се ползва през времето на отпуск на лицето за не по-малко от 7 нощувки в обекти или категоризирани или регистрирани места за настаняване. Предимство се поставя на обектите на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и почивните станции на министерствата. От мярката могат да се възползват лекари, медицински специалисти в лечебните заведения, служителите от регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Националният център по заразни и паразитни болести, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на труда и социалната политика и Националното тол управление, които пряко осъществяват дейности, свързани с борба и превенция на разпространението на COVID-19.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство