неделя, 12 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  312 прочитания

  ЕК облекчи правилата за държавни помощи за стартъпите

  Мярката ще важи дори и ако стартиращите бизнеси са били в затруднено положение преди коронакризата
  30 юни 2020, 10:07 a+ a- a

  Европейската комисия отново смекчи правилата за разрешаване на държавни помощи в ЕС, така че малките и стартиращи предприятия да могат да се възползват от тях.

  Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Микро-, малките и нововъзникващите предприятия играят ключова роля за икономическото възстановяване на Съюза. Те бяха особено засегнати от недостига на ликвидност, породен от разпространението на коронавируса, и срещат по-големи трудности при достъпа до финансиране. Днес разширихме обхвата на Временната рамка, за да могат държавите членки допълнително да подкрепят тези предприятия. Въведохме и условия, които предоставят стимули за частните инвеститори да участват заедно с държавата в рекапитализациите, като по този начин се намаляват необходимостта от държавна помощ и рискът от нарушаване на конкуренцията".

  Микро- и малките предприятия (т.е. предприятия с по-малко от 50 служители и годишен оборот и/или общия годишен счетоводен баланс под 10 милиона евро) бяха особено засегнати от недостига на ликвидност, предизвикан от икономическото въздействие на настоящото разпространение на коронавируса, което задълбочи трудностите, пред които те вече са изправени по отношение на достъпа до финансиране в сравнение с големите предприятия. Ако не бъдат превъзмогнати, тези трудности биха могли да доведат до несъстоятелност на голям брой микро- и малки предприятия, което ще предизвика сериозни смущения за цялата икономика на ЕС.

  С решението на ЕК се дава възможност на държавите членки да предоставят публична подкрепа съгласно Временната рамка на всички микро- и малки предприятия, дори ако те вече са били в затруднено финансово положение към 31 декември 2019. Това ще е възможно, при положение че тези предприятия не се намират в производство по несъстоятелност, не са получили помощ за оздравяване, която не са върнали, и не са предмет на план за преструктуриране съгласно правилата за държавната помощ.

  Предвид ограничената им големина и участие в трансгранични сделки временната държавна помощ за микро- и малки предприятия е по-малко вероятно да наруши конкуренцията на вътрешния пазар, отколкото държавната помощ за по-големи предприятия. С това изменение действително се увеличават и възможностите за подкрепа на нововъзникващи предприятия, по-голямата част от които попадат в категорията на микро- и малките предприятия, и по-специално за подкрепа на иновативните предприятия, които могат да бъдат губещи през тяхната фаза на силен растеж, но които са от решаващо значение за икономическото възстановяване на Съюза.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  10 юли 2020, 20:46
  България бе приета във валутния механизъм ERM 2
  Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева
  10 юли 2020, 20:53
  От 14 юли Гърция ще изисква отрицателен PCR тест за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“
  Тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата
  10 юли 2020, 15:38
  Министерството на туризма ще дава специален знак на спазващите мерките за безопасност
  Местата за хранене и настаняване ще получават специален печат
  10 юли 2020, 15:31
  София ще тества иновативна практика за „зелен обществен транспорт при поискване“
  Проектът ще се изпълнява в рамките на 3 години и се очаква да започне през тази есен
  10 юли 2020, 14:51
  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК
  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  10 юли 2020, 13:46
  Анализ на българския телекомуникационен пазар показва влошено ниво на конкуренция
  Страната ни е изпаднала от върха до дъното в класациите за интернет, показва анализ на ecta