понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  482 прочитания

  ЕП: Европейските инвестиции трябва да се влагат в икономика пригодена за бъдещето

  Евродепутатите настояват за прекратяване на инвестициите в проекти, които не съответстват на климатичните цели на ЕС
  10 юли 2020, 12:50 a+ a- a

  Европейските депутати одобриха доклада, който оценява финансовата активност на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 2018 година с 531 гласа „за“, 80 „против“ и 80 „въздържал се“.

  Бас Ейкаут, Група на Зелените/Европейски свободен алианс, основен докладчик: „Милиардите, които ЕИБ управлява са публични средства и затова трябва да се влагат в икономика пригодена за бъдещето. ЕИБ се движи в правилната посока, но трябва да увеличи поемането на риск, за да ускори прехода към зелена и дигитална икономика […] Европейският парламент също иска да види по-амбициозни стратегии и правила, които да гарантират, че подкрепата на ЕИБ вече не се изразходва за инвестиции, които увреждат климата и биоразнообразието.“

  като цяло европейските депутати одобряват дейността на ЕИБ за 2018 и приветстваха стратегическото решение на банката да съгласува финансовите си активности с Парижкото споразумение за климата до края на 2020 г. Те поискаха и още няколко промени:
  • ЕИБ следва да увеличи фокуса си върху по-малки, децентрализирани проекти и инициативи, ръководени от гражданите. В рамките на следващата МФР следва да се предвиди достатъчно финансиране за консултантски услуги, за да се предложи подкрепа във фазата на кандидатстване.
  • Депутатите оценяват неотдавнашното решение на ЕИБ да спре кредитирането на проекти за изкопаеми горива до края на 2021 г. и призовават институцията да се ангажира да прекрати проектите за финансиране, които не са в съответствие с Парижкото споразумение и климатичните цели на ЕС.
  • Тъй като през 2018 г. ЕИБ все още финансира големи газови инфраструктурни проекти, като газопроводи TransAnatolia и TransAdriatic, членовете на ЕП искат банката да обясни как планира да приведе тези проекти към целите на Парижкото споразумение до края на 2020 г.
  • Депутатите изразяват загриженост относно наскоро отчетените недостатъци при прилагането на стандартите за борба с изпирането на пари от страна на ЕИБ и призовават да се обърне внимание на тях като приоритет, по-специално по отношение на засилването на проверките на клиентите.
  • Те призовават за по-силен външен контрол на ЕИБ от Сметната палата, подобрено сътрудничество с Европейската служба за борба с измамите и новата Европейска прокуратура, както и засилен контрол от страна на Европейския парламент.

  Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е публичната банка на ЕС за дългосрочно финансиране, най-големият многостранен кредитополучател и кредитор в света и основен източник на финансиране за климатичните проекти. Тя предоставя заеми и експертни съвети за проекти от публичния и частния сектор в рамките на ЕС и в световен мащаб, с цел стимулиране на икономиката, създаване на работни места и насърчаване на сближаването.

  През 2018 г. ЕИБ предостави над 64,19 милиарда евро финансиране, като подписа 854 проекта.

  Всяка година Парламентът приема резолюция по собствена инициатива за оценка на финансовите дейности на ЕИБ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Туроператори предложиха промяна на методологията за отчитане на случаите с COVID-19 у нас
  Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обясни, че се очаква и следващият летен сезон да е тежък
  преди 43 минути
  Координатор ще отговаря за привеждането на пациенти с COVID-19 в столични болници
  На този етап леглата в Софийска област са достатъчни и не е нужно да бъдат разкривани допълнителни
  преди 1 час
  преди 1 час
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват