понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  510 прочитания

  Европейският съвет предложи по-малък бюджет на ЕС в сравнение с искането на ЕК

  Председателят на Съвета Шарл Мишел предложи отпускането на средства да бъде обвързано със върховенството на закона
  10 юли 2020, 14:51 a+ a- a

  Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да бъде €1,074 трилиона за обичайните разходи и още €750 милиарда за фонд за икономическо възстановяване. Това е с €53 млрд. по-малко от предложението на ЕК и с €47 млрд. по-малко от собственото му предложение от февруари, съобщи БТА. Предвижда се намаляване на средствата за външна политика, но запазване на разходите за сближаване. Предлага се одобряването от Съвета на ЕС на националните планове за икономическо възстановяване със средства от фонда да се извършва не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

  Според Мишел е необходимо отстъпките от бюджетните вноски да се запазят за Германия, Холандия, Австрия, Дания и Швеция. Той предлага също въвеждане на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества, въглеродното замърсяване. Събраните по този начин средства следва да послужат за „собствени приходи“ на ЕС.

  Освен това Мишел съобщи, че предлага отпускането на средства от следващия бюджет на ЕС да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона. Въпросът ще бъде обсъден на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС следващата седмица.

  Той уточни, че решенията за спиране или ограничаване на плащането на бюджетни средства за страните от ЕС с проблеми в тази област следва да се взимат с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС и с оценката на Европейската сметна палата, Европейската комисия и Европейската прокуратура.

  Няма да си затваряме очите, това е основен въпрос за бъдещето на ЕС, наравно със свободата на медиите, каза той на пресконференция. Уязвимостта на няколко страни е обща уязвимост, посочи Мишел. Той съобщи, че предлага да се насочи финансиране към проекти, свързани със законността, медийното разнообразие и борбата с дезинформацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват