понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  375 прочитания

  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища

  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  14 юли 2020, 13:43 a+ a- a

  Европейската комисия препоръча на държавите членки да не предоставят финансова подкрепа на дружества, имащи връзки с държави, които са включени в списъка на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели. Ограничения следва да се прилагат и за дружества, които са били осъдени за тежки финансови престъпления, сред които, наред с другото, финансови измами, корупция, неплащане на данъчни и на социалноосигурителни задължения. Целта на препоръката е да се предоставят насоки на държавите членки за това как да бъдат определени условията за финансова подкрепа, които предотвратяват злоупотребата с публични средства.

  Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Намираме се в безпрецедентна ситуация, при която огромни суми държавна помощ се предоставят на предприятията в контекста на пандемията от коронавирус. В този контекст особено, е недопустимо дружества, получаващи публична подкрепа, да участват в практики за избягване на данъци, включващи данъчни убежища. Това би представлявало злоупотреба с националните бюджети и бюджета на ЕС в ущърб на данъкоплатците и системите за социална сигурност. С държавите членки искаме да гарантираме, че това явление ще бъде избегнато".

  Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: "Тези, които умишлено заобикалят данъчните правила или извършват престъпна дейност, не следва да възползват от системите, които се опитват да заобиколят. Трябва да защитаваме нашите публични средства, за да могат те действително да подкрепят честните данъкоплатци в целия ЕС".

  Поради пандемията от коронавирус бяха необходими безпрецедентни усилия както на национално равнище, така и на равнище ЕС, за подпомагането на икономиките на държавите членки и тяхното възстановяване да бъде улеснено. Това включва значителна финансова подкрепа за осигуряване на ликвидност и капитал за дружествата, спасяване на работни места, съхраняване на веригите на доставки и улесняване на научноизследователската и развойната дейност. В този контекст няколко държави членки изразиха готовността си да приемат правила, ограничаващи достъпа до такава подкрепа за дружества, прибягващи до практики за избягване на данъци, включително данъчни убежища, или за дружества, които са били осъдени за финансови престъпления. Въпросните държави членки поискаха от Комисията насоки относно най-добрите начини, по които да се справят с този проблем. 

  Държавите членки следва да информират Комисията за мерките, които ще въведат, за да се съобразят с днешната препоръка, в съответствие с принципите на ЕС за добро управление.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 минута
  53 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции на новия коронавирус в страната са 13 369
  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват