събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    952 прочитания

    Вицепремиерът Николова се срещна с турския посланик и представители на полските туроператори

    Интересът на турските туристи към България продължава да е много голям, полските туроператори предложиха мерки за стимулиране на пътуванията
    13 август 2020, 08:48 a+ a- a

    Вицепремиерът Марияна Николова и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок

    Възможностите за разширяване на контактите в туризма и за облекчаване на двустранните пътувания обсъдиха в работна среща вицепремиерът Марияна Николова и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок.

    България и Турция имат отлични отношения на политическо и експертно ниво, включително и в туризма. Южната съседка е сред приоритетните туристически пазари и партньори на страната ни. През 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Турция е близо 649 хил. Тя е топ дестинация и за българските граждани, посочи вицепремиерът.

    Тя увери, че Министерството на туризма работи активно за премахване на препятствията пред пътуванията при пандемия от COVID-19. Към момента съвместно с Министерството на здравеопазването проучваме възможностите за отпадане на ограниченията за влизане в България от Турция за български и турски граждани. Очаквам в близко бъдеще усилията ни в тази насока да имат положителен резултат, стана ясно от думите на министъра на туризма. 

    Сътрудничеството между нашите страни беше пример за другите държави в разгара на ковид кризата, посочи посланик Секизкьок. В туризма обаче ограниченията не бяха преодолени и двете страни страдат от това, каза още тя. Интересът на турските туристи към България продължава да е много голям, те познават добре страната и искат да я посещават повече, категорична бе тя. 

    Министър Николова по време на среща с представители на полски туроператори

    Работи се по създаване на Национално туристическо представителство във Варшава до края на 2020 г., което ще има за задача да обслужва целия регион на Вишеградската четворка, които са традиционни за България пазари. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с представители на туроператори, работещи на пазар Полша. И уточни, че тази инициатива е част от мерките за разширяване на възможностите за привличане на туристи в условията на глобална пандемия от Covid-19. 

    Представителите на туроператорите поясниха, че и при тях се отчита спад на туристи, но все пак пътуващи има, като техният комфорт се гарантира, спазвайки всички мерки. Те увериха, че до момента не е имало случай да си тръгнат недоволни посетители или да има съкратени почивки заради условията тук. 

    По време на работната среща бизнесът очерта някои проблеми при работата си. Според тях е добре да се обмисли начин за стимулиране на пътуванията с автобус на принципа на субсидиите за чартърните полети, както и „зелен коридор“ за преминаване на автобуси. Положително би се отразило наличието на чартъри от Полша до Варна и директни трансфери до курортите, посочиха още от бранша. Туроператорите информираха, че ще през следващата година може да има силно ограничаване на младежките пътувания заради въведени ограничения. Вицепремиерът Николова посочи, че тя и Министерството на туризма ще съдействат на бизнеса спрямо компетенциите си за подобряване на възможностите за работа на пазар Полша и привличане на повече полски туристи.

    България и Полша имат традиционно отлични двустранни отношения, като държавата е приоритетен туристически пазар и партньор на България, посочи още министърът. През 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Полша е почти 421 хил., а българите, посетили Полша с цел туризъм, са над 76 хил. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години