петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1065 прочитания

    Лагард: Правителствата в еврозоната трябва да продължат да харчат

    Мерките на ЕЦБ ще доведат до 1,3% ръст на икономиката до 2022 година
    14 септември 2020, 09:30 a+ a- a

    Правителствата в еврозоната трябва да продължат да харчат сериозно, за да подпомогнат възстановяването на блока от историческата рецесия, предизвикана от пандемията, допълвайки паричната политика на ЕЦБ, заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от „Ройтерс“.

    Тъй като нивата на дълга надвишават 100% от БВП тази година, нарастват опасенията, че политиците ще се борят да прокарат повече подкрепа и някои субсидии, повишавайки риска от внезапно прекратяване на схемите за поддържане на заетост и доходи.

    „Доверието в частния сектор зависи до голяма степен от доверието във фискалните политики“, каза Лагард в речта си. „Продължаващата експанзивна фискална политика е жизненоважна, за да се избегне прекомерното съкращаване на работни места и да се подкрепят доходите на домакинствата, докато икономическото възстановяване стане по-стабилно.“

    Схемите за субсидиране на заетостта вече са удължени в няколко държави. Други се застъпват за по-дълги, едно- или двугодишни удължавания, за да укрепят доверието, докато блокът се възстановява от рецесията, която може да намали БВП тази година с 8%.

    „Поддържането на схеми за подпомагане на работните места е от решаващо значение за избягване на рязко увеличаване на безработицата по-късно през годината“, добави тя в речта си на годишната среща на Управителния съвет на Арабските централни банки и парични власти.

    Лагард също така настоя за окончателна сделка за създаване на фонд с бюджет €750 милиарда за възстановяване на Европейския съюз. Създаването на фонда все още е в процес на преговори и подлежи на политически спорове.

    От своя страна ЕЦБ е готова да коригира всички свои инструменти според нуждите, тъй като няма място за самодоволство, каза Лагард, повтаряйки до голяма степен постоянното послание на банката.

    ЕЦБ облекчи паричната си политика няколко пъти тази година и сега изчислява, че нейните мерки ще добавят 1,3% към растежа и 0,8% към инфлацията до 2022 г.

    Лагард също повтори коментарите си от четвъртък (10 септември), че ЕЦБ ще оцени „внимателно“ входящите данни, включително укрепването на еврото, което рискува да намали както растежа, така и инфлацията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години