четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1653 прочитания

    България взе външен дълг за 5 млрд. лв.

    Четири банки ще пласират две емисии облигации с падежа съответно от 10 и 30 години
    16 септември 2020, 13:39 a+ a- a

     

    България успешно е пласирала облигации, представляващи Главен, необезпечен заем в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.Това потвърди Министерство на финансите.

    Книжата с матуритет 10 и 30 години са съответно с постигнати доходности от 0.389% и 1.476%.

    Ролята на Водещи мениджъри беше поверена на BNP Paribas, Citi, JP Morgan and UniCredit.

    "Възползвайки се от благоприятните текущи пазарни условия и оскъдните възможности за инвестиране в рамките на рисковия сегмент, към който принадлежи страната, България се завърна на международните капиталови пазари след повече от 4 години отсъствие от последната емисия през март 2016. Мандатът беше анонсиран в понеделник, 14 септември в рамките на Глобален инвеститорски конферентен разговор и разговори 1x1 с отделни инвеститори в рамките на същия ден", отбелязват от Министерство на финансите.

    "Началото на процеса по емитиране на облигациите веднага привлече интереса на инвеститорите – книгата на поръчките нарастваше постъпателно, достигайки 7,2 млрд. евро на края на първия етап", допълват от финансовото министерство. 

    Интерес към емисията са проявили инвеститори от цяла Европа, като са доминирали фонд-мениджъри и банки.

    "Трансакцията маркира няколко важни момента. Тя е най-голямата сделка за правителството, като 10 г. облигация постигна най-ниския купон, респ. доходност и спред. Следва също да се отбележи, че 30 г. транш е емисията с най-големия тенор, който България е емитирала. Тази емисия допълни кривата на доходността на България и увеличи ликвидността на българския дълг", посочват от Министерство на финансите.

    Министърът на финансите Кирил Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

    По думите му парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа