четвъртък, 24 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  785 прочитания

  ЕП гласува за нови данъци в ЕС, за да се покрият разходите за плана за възстановяване

  17 септември 2020, 09:44 a+ a- a

  Евродепутатите гласуваха законодателно становище по Решението за собствените ресурси (РСР). То ще даде тласък на икономиката, тъй като ще позволи на Комисията да набере на финансовите пазари 750 млрд. евро за фонда за възстановяване. Гласуването в сряда дава възможност на Съвета на ЕС бързо да приеме РСР и да започне процес на ратификация в 27 държави от ЕС. Така планът за възстановяване ще може да бъде приложен възможно най-скоро.

  В становището си, прието с 445 гласа „за, 146 гласа „против“ и 88 гласа „въздържал се“, Парламентът поддържа позицията си относно необходимостта от въвеждане на нови източници на приходи в бюджета на ЕС, които следва да покриват поне разходите, свързани с плана за възстановяване. Парламентът иска правно обвързващ график за въвеждане на новите собствени ресурси.

  Финансирането на възстановяването трябва да бъде устойчиво чрез въвеждане например на данъци за транснационалните замърсители и мултинационалните корпорации, за да не се прехвърлят финансови тежести на следващото поколение, настоява Парламентът.

  Други източници на приходи могат да дойдат от: облагане на услугите в интернет, данък върху финансовите транзакции, приходи от схемата на ЕС за търговия с емисии, облагане на пластмасовите опаковки, които не се рециклират, облагане на вноса от страни с по-ниски изисквания за парниковите газове.

  Евродепутатът Жузе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия) заяви: „Днешният ден е исторически за Европейския парламент. През последните 32 години ЕС не е въвеждал нови собствени ресурси. Европейската комисия никога не е прибягвала до пазарите за заеми в такъв мащаб. Този доклад проправя пътя към одобряване на решението за собствените ресурси от Съвета и до процес на ратификация в националните парламенти. Важно е да имаме Фонд за възстановяване след 1 януари 2021."

  Френският евродепутат Валери Айе посочи: „Заемните средства за възстановяването са вече на път благодарение на зелената светлина, предоставена днес от евродепутатите. Ще гарантираме, че дългът ще бъде погасен от технологичните гиганти, данъчните измамници, големи чуждестранни замърсители и други, които се възползват от нашия единен пазар, но не допринасят по справедлив начин за нашия просперитет и за защитата на нашата планета“.

  Преди влизането в сила, предвидено за януари 2021, заедно с новата МФР, РСР трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Роб Диксън е новият посланик на Великобритания у нас
  Той връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев
  преди 10 часа
  Ваксината на Johnson & Johnson влиза в 3-а фаза клинични изпитания
  Компанията е разработила ваксина, която да се прилага еднократно
  преди 10 часа
  Срещу Австрия бе заведена колективна жалба заради разпространението на коронавируса
  Националните власти, както и местните в провинция Тирол ще бъдат подведени под отговорност в съда
  преди 11 часа
  Българите държат близо 58 млрд. лв. в банките
  Спестяванията са нараснали с близо 8% през август