петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1788 прочитания

    ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги

    Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
    25 септември 2020, 16:55 a+ a- a

    Европейската комисия прие нов пакет за цифровите финансови услуги, който включва стратегии за цифровизиране на финансовите услуги и за малките плащания, както и законодателни предложения за криптоактивите и за устойчивостта на цифровите технологии.

    С пакета ще се засилят конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги, с което ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти, отбелязват от Еврокомисията. С него на потребителите ще се предоставят по-голям избор и възможности в областта на финансовите услуги и съвременните плащания, като същевременно им се осигури защита и финансова стабилност.

    Мерките са от възлово значение за икономическото възстановяване на ЕС, тъй като предвиждат нови начини за насочване на финансиране към европейските предприемачи, а същевременно имат и основна роля за изпълнението на Европейския зелен пакт и Новата промишлена стратегия за Европа. В стремежа си да насърчи отговорните иновации при финансовите услуги в ЕС, създавани в частност от особено иновативните новосъздадени дружества в областта на цифровите технологии, и същевременно да ограничи потенциалните рискове що се отнася до защитата на инвеститорите, изпирането на пари и киберпрестъпността, Комисията опростява разпоредбите и ги съобразява в по-голяма степен с цифровите технологии.

    Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията с портфейл „Икономика в интерес на хората“, заяви: „Бъдещето на финансовите услуги е цифрово. По време на изолационните мерки видяхме как хората успяха да получат достъп до финансовите услуги благодарение на цифровите технологии, като например банкирането по електронен път. Цифровите технологии могат да предложат на потребителите и предприемачите много повече, поради което следва да се възползваме активно от внедряването им, като същевременно ограничаваме потенциалните рискове. Такава е целта на днешния пакет. Един новаторски цифров единен пазар на финансовите услуги ще бъде от полза за европейците и от възлово значение за икономическото възстановяване на Европа, тъй като ще предлага по-добри финансови продукти за потребителите и ще отвори нови канали за финансиране на бизнеса.“

    Пакетът за цифровите финансови услуги включва:

    • Стратегия за цифровизиране на финансовите услуги
    • Стратегия за малките плащания
    • Законодателни предложения за нормативна уредба на ЕС на криптоактивите
    • Законодателно предложение за оперативната устойчивост на цифровите технологии

    Стратегия за цифровизиране на финансовите услуги
    Със стратегията се цели да се засили внедряването на цифровите технологии в европейските финансови услуги и да се насърчи конкуренцията между доставчиците на финансови услуги в ЕС. Така ще се намали разпокъсаността на цифровия единен пазар, така че потребителите да имат достъп до финансови продукти в трансграничен план, а новосъздадените дружества в областта на финансовите технологии — да се разрастват и развиват. Стратегията ще осигури адекватност на нормите на ЕС за финансовите услуги с оглед на цифровата ера и по-специално предвид приложения като изкуствения интелект и блокверигите. В съответствие с по-мащабната стратегия на Комисията за данните, целта на мерките е да се насърчи споделянето на данни и отворените финансови услуги, като същевременно се запазят много високите стандарти на ЕС за неприкосновеност на личния живот и защита на данните. Накрая, стратегията има за цел да осигури еднакви условия на конкуренция между доставчиците на финансови услуги, независимо дали става въпрос за традиционни банки или технологични дружества.

    Стратегия за малките плащания
    Стратегията има за цел да осигури сигурни, бързи и надеждни платежни услуги на европейските граждани и предприемачи. Благодарение на нея потребителите ще могат по-лесно да плащат в магазините, а пазаруването онлайн ще бъде сигурно и удобно. Стремежът е да се постигне цялостна интегрирана система на малките плащания в ЕС, в т.ч. решения за мигновени трансгранични разплащания. Това ще улесни плащанията в евро между ЕС и другите юрисдикции. Ще се насърчи и появата на разработени в ЕС паневропейски решения за разплащане.

    Законодателни предложения за криптоактивите
    Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите (цифрово представяне на стойности или права, които могат да се съхраняват и търгуват по електронен път). С регламента за пазарите на криптоактиви (РПКА) ще се даде тласък на иновациите, като същевременно ще се съхрани финансовата стабилност и ще се защитят инвеститорите от рискове. Това законодателство ще осигури правна яснота и сигурност за емитентите и доставчиците на криптоактиви. С новите разпоредби лицензираните в една държава членка субекти могат да предоставят своите услуги в целия ЕС (т.нар. „упражняване на дейност в ЕС по силата на един лиценз“). Защитните механизми включват: капиталови изисквания; отговорно пазене на активите; задължителна процедура за подаване на жалби за инвеститорите; както и права на инвеститора срещу емитента. Емитентите на значителни криптоактиви, обезпечени с активи (т.нар. „стабилни криптовалути“), ще подлежат на по-строги изисквания (например по отношение на капитала, правата на инвеститорите и надзора).

    Комисията предлага и пилотна уредба на пазарните инфраструктури, които желаят да се опитат да търгуват и да уреждат сделки с финансови инструменти под формата на криптоактиви. Пилотната уредба представлява т.нар. подход на „регулаторна лаборатория“ (или контролирана среда), който позволява временни дерогации от действащите правни норми с цел регулаторните органи да придобият опит с използването на технологията на децентрализираните регистри при пазарните инфраструктури, като същевременно се взимат мерки за защита срещу рисковете за инвеститорите, целостта на пазара и финансовата стабилност. Целта е да се даде възможност на дружествата да изпробват и научат повече за практическото прилагане на действащите норми.

    Законодателно предложение за оперативната устойчивост на цифровите технологии
    Технологичните дружества придобиват все по-голямо значение в сферата на финансовите услуги — както в качеството си на доставчици на информационни технологии за финансовите дружества, така и като самостоятелни доставчици на финансови услуги. Целта на предложения акт за оперативната устойчивост на цифровите технологии е всички участници във финансовата система да разполагат с необходимите предпазни механизми за ограничаване на кибератаките и другите рискове. Предложеното законодателство ще изисква от всички дружества да проверяват, че са неуязвими за всякакви видове смущения и заплахи, свързани с информационните и комуникационни технологии (ИКТ). С предложението се въвежда и надзорна рамка за доставчиците на ИКТ, сред които са например доставчиците на услуги за изчисления в облак.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам