събота, 24 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  863 прочитания

  Рекорден срив на английската икономика

  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.
  30 септември 2020, 15:25 a+ a- a

  Великобритания претърпя рекорден срив в икономическата през второто тримесечие на 2020 г., когато мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 бяха в пълна сила, въпреки че спадът беше малко по-малък от първоначално изчисленото, коментира „Ройтерс“.

  Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 19,8% през трите месеца до юни, съобщи Службата за национална статистика (ONS), малко по-малко от първоначалната прогноза за тримесечен крах с 20,4%, но все пак повече, отколкото за която и да е друга голяма развита икономика.

  Сривът е най-големият от началото на статистиката в страната през 1955 г. Други данни сочат, че Великобритания е на път да постигне най-големия си годишен спад от 20-те години на миналия век.

  Източник: ONS

  Британската икономика вече бе намаляла с 2,5% през периода януари-март, когато страната влезе под карантина в края на март.

  През последните месеци производството се възстанови, но изглежда, че възстановяването се отдалечава с нарастващите случаи на коронавирус и прогнозите за скок на безработицата, тъй като правителството намалява подкрепата за работа.

  Домакинствата са спестили рекордните 29,1% от доходите си (от 9,6% през първото тримесечие), тъй като не са били в състояние да харчат в много магазини и ресторанти по време на карантината, докато доходите са били подкрепяни от държавна програма за работа, която приключва следващия месец.

  Великобритания е държавата с най-голям брой жертви на Covid-19 в Европа, с повече от 42 000 смъртни случая.

  В сравнение с година по-рано, икономиката на Великобритания за второто тримесечие е спаднала с 21,5%, колкото и в Испания, докато Франция отчита спад от 19%.

  Статистическата служба обясни, че разликите в начина, по който държавите оценяват дейността на публичния сектор, особено дали се фокусират върху изразходваните пари или използват подхода за разглеждане на степента на прекъсване на нормалните услуги, усложняват международните сравнения.

  Въпреки това ONS отбелязва, че британската икономика се е свила повече от която и да е друга в Г-7 през първата половина на 2020 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  преди 10 часа
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  преди 10 часа
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  преди 10 часа
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Вносът на лаптопи в Европа отчита рекорд по време на пандемията
  България е на 5-о място в ЕС по ръст на вноса на преносими компютри тази година, сочат данни на Евростат