неделя, 01 ноември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  259 прочитания

  Кристалина Георгиева: Климатичните промени са сериозна заплаха за глобалния растеж

  Въвеждането на политики за справяне с проблема може да доведе до нулеви емисии до 2050 г., заяви управляващият директор на МВФ
  13 октомври 2020, 09:05 a+ a- a

  Климатичните промени представляват сериозна заплаха за глобалния растеж и просперитет. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на среща с финансовите министри на 52 държави, която се провежда в рамките на годишната среща между МВФ и Световната банка (СБ). Срещата с финансистите е посветена на интегрирането на политики за климата в рамките на икономическите политики на държавите.

  Държавите трябва да осигурят зелени инвестиции, които да са част от средствата, които страните отпускат за борба с новия коронавирус и намаляване на икономическите последици от него. Ако това се случи, би могло да увеличи глобалния БВП средно с 0,7% през първите 15 години от възстановяването, обясни Георгиева, цитирана от агенция „Ройтерс“.

  Срещата на финансовите министри се проведе онлайн и е инициирана от финансовите министри на Чили и Финландия. САЩ и Китай, които са най-големите замърсители в света (общо произвеждат 43% от парниковите газове в световен мащаб), нямаха свои представители.

  Проучване на МВФ е показало, че въвеждането на политики за справяне с климатичните промени, може да доведе до нулеви емисии до 2050 година въпреки пандемията. В същото време е изключително важно държавите да насочат част от 12-те трилиона долара фискални стимули към зелени инвестиции, обясни още Георгиева.

  Ценообразуването на въглерода трябва да бъде в основата на стратегията, каза тя, добавяйки: „Изключително важно е да се постигне правилно изпълнение, включително да се защитят уязвимите хора и сектори, за да се осигури справедлив преход“.

  Изразявайки загриженост, че настоящото Парижко споразумение няма да осигури необходимото 25% до 50% намаляване на емисиите през следващото десетилетие, Георгиева призова най-големите производители на парникови газове да въведат най-ниска цена на въглерода, което може да проправи пътя за глобален консенсус.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Германия обяви цялата територия на България за рисков регион
  От 1 ноември ще има ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани
  преди 1 ден
  ЕС отпуска €220 млн. за трансфер на пациенти с Covid-19
  Обстановката в Европа е много сериозна, трябва да действаме незабавно и в синхрон, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 1 ден
  В Бургас вече има детски научен и енергиен център „ПланeтУм“
  Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града
  преди 2 дни
  Над 18% ръст на френската икономика през 3-то тримесечие
  Френската централна банка очаква нов спад през последната четвърт на годината